Suunnittelit sitten lyhyttä lomaa tai pidempää irtiottoa arjesta Australian lämmössä, niin tässä on meidän vinkkejä matkan suunnitteluun sekä ihan tienpäälle:
1. Varaa lentoliput hyvissä ajoin etukäteen. Lennot Australiaan ovat halvemmat, mitä aikaisemmin ostat ne. Joka päivä, kun reissu lähenee, liput kallistuvat. Todella hyvä, jos varaat liput n. 4-6kk etukäteen. Lähemmäksi jätettyinä lipun hinnat kallistuvat sadoilla euroilla.
2. Matkusta mukavasti. Matka Australiaan on pitkä (Thaimaan kohdalla olet vasta vähän yli puolivälissä, jos matkustat Brisbaneen tai varsinkin Sydneyyn!), joten kannattaa välttää turhia välilaskuja. Suorat lennot (ainoa pysähdyspaikka esim. Hong Kong tai Singapore) maksavat jonkun satasen enemmän, mutta ovat ehdottomasti sen arvoisia. Vuonna 2010 lensimme Australiaan ensin Helsinki-Amsterdam ja Amsterdam-Hong Kong ja sitten Hong Kong-Sydney. Tuntui järjen vastaiselta lähteä ensin väärään suuntaan Amsterdamiin... Matka aika oli välilaskuineen n. 23h ja kentillä odotuksineen n. 30h. Paluumatkaa teimme n. 36h (pitkät odotukset välilaskuissa kentillä). Ei hyvä. Tällä kertaa maksoimme vähän enemmän (ehkä 100€ per naama) ja lensimme mukavasti Hong Kongin kautta yhteensä n. 18,5h ja paluumatkalla Singaporen kautta n. 20h. Tietysti noista ajoista puuttuu kentillä istuminen, kun jäimme molempiin kaupunkeihin muutamaksi yöksi. Yöpyminen katkaisi muutenkin kivasti pitkää matkaa, eikä perillä ollut yhtään niin paha jet lag kuin aikaisemmalla reissulla vuonna 2010. Suosittelemme siis myös muutaman yön viettämistä välilasku-kaupungissa, jos vain mahdollista. Ainakin ostaessamme Kilroyn kautta lennot, kaupungeissa yöpymiselle ei tullut lisää hintaa lentolippuihin. Hyvä diili siis!
3. Viivy matkalla mahdollisimman pitkään. Mielestämme kolme viikkoa on minimi aika, joka kannattaa viettää Australiassa. Maa on niin kaukana ja lentoliput niin kalliit, että 1-2 viikkoa on liian lyhyt aika. Suomalaiset saavat viettää turistiviisumilla korkeintaan kolme kuukautta Australiassa. Jos ei ole mahdollista matkustaa sinne niin pitkäksi ajaksi, 3-4 viikkoa on jo ihan hyvä aika. Tietysti riippuu myös siitä, kuinka paljon haluaa matkustaa maata ympäri ja nähdä uusia paikkoja...
4. Hoida viisumi kuntoon. Australian viisumia on helppo hakea netistä Australian hallituksen nettisivuilta. Siellä on ihan hyvät ohjeet viisumin hakuun. Kannattaa anoa viisumia hyvissä ajoin ennen lähtöä. Sen saamiseen menee keskimäärin pari viikkoa. Perus turistiviisumi on ilmainen suomalaisille ja se on voimassa kolme kuukautta. Pidempiaikaisia viisumeita on sitten erilaisia esim. väliaikainen työviisumi sekä nuorille suunnattu working holiday -viisumi. Working holiday -viisumi (joka meilläkin oli) myönnetään alle 31-vuotiaille suomalaisille yhdeksi vuodeksi (sitä voi nykyisin jatkaa vielä toiseksi vuodeksi Australiasta käsin) ja se maksaa n. 200€ per henkilö. Viisumissa on tarkat ehdot, kuinka paljon täytyy työskennellä yms., jotta pääsee uudestaan Australiaan samalla viisumilla. Kannattaa tutustua tarkasti viisumin ehtoihin!
5. Ota selvää asioista. Tämä nyt on aika selvä vinkki, mutta kannattaa siis olla perillä kuvioista Australiassa. Working holidaylle lähdettäessä kannattaa ottaa viisumin lisäksi selvää työpaikoista jo Suomesta käsin. Vaikka matkanjärjestäjät sanovat, että töitä löytyy kaikille, kannattaa olla kriittinen ja etsiä töitä jo mahdollisesti Suomesta käsin. Euroopan taloustilanteen takia tuhannet ja taas tuhannet nuoret suuntaavat Australiaan etsimään töitä, joita heille on luvattu. Perillä odottaa karu todellisuus: työpaikkoja ei löydy välttämättä kaikille backpackereille. Ainakaan, jos yhtään nirsoilee. Pitää varautua siihen, että joutuu taistelemaan muiden nuorten kanssa vähäisistä työpaikoista. Toinen kurja seikka on, että monet huijarit ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja ruvenneet pyörittämään bisnestä pulassa olevien työttömien nuorten kustannuksella. (Yksi pahimmista konnista on Caboolturessa! Muistakaa nimi Doc Spiros ja välttäkää sinne menemistä loppuun asti! Aika ajoin Docin paikasta on juttua jopa uutisissa asti...)
6. Paljon rahaa mukaan. Juurikin tuon huonon työtilanteen takia kannattaa varata mukaan hyvin rahaa. Mikään ei ole kamalampaa kuin kituuttaa jossakin huonossa työpaikassa keskellä ei-mitään, vain voidakseen maksaa telttapaikasta ja ruuasta. Monet eurooppalaiset ovat lähteneet Australiaan myös ilman paluulippua, ja kuvittelevat saavansa helposti töitä ja maksavansa paluulipun nopeasti ja ongelmitta. Törmäsimme moneen tyyppiin, joiden paluumatka oli vielä maksamatta. Siinä onkin sitten oravanpyörä valmiina... Jos matkustat vain muutamaksi viikoksi lomalle Australiaan, niin kannattaa silloinkin varata hyvin rahaa mukaan. Hintataso on aika kallis tänä päivänä (varsinkin surkean euron kurssin takia!) ja varsinkin isommissa kaupungeissa rahaa saa kulumaan paljon.
7. Mikä aloituskaupungiksi? Suomesta voi lentää Australian kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin, eikä lentolippujen hinnat ole niin erilaiset kaupunkien välillä. Kannattaa valita reissun aloituskaupunki hyvin, ettei tarvitse liikkua niin suurta maata edestakaisin kovin paljoa. Kannattaa valita myös reissun lopetuskaupunki viisaasti.
8. Huomioi pitkät välimatkat. Australia on järjettömän suuri maa ja maanosa, joten kannattaa suunnitella jo vähän etukäteen reittejä ja järjestystä, mistä paikasta menee minnekin. Reissun pituus kannattaa huomioida suunnitellessa kaupunkeja ja paikkoja, joissa haluaa käydä. Ei ole järkeä ahnehtia liikaa nähtävää listalleen, sillä aivan varmasti aika loppuu kesken, eikä listaa saa käytyä kokonaan läpi...
9. Valitse kulkuneuvo hyvin. Kannattaa tutustua netissä erilaisiin matkustustapoihin Australiassa jo reissua suunnitellessaan. Kannattaa miettiä, kuinka paljon tarvitsee kulkea paikasta toiseen. Lyhyemmällä lomalla vuokra-auto on hyvä vaihtoehto, jos haluaa kulkea muutamaan paikkaan loman aikana. Pidemmällä working holidaylla kannattaa tutustua eri bussifirmojen hinnoitteluun sekä junamatkojen hintoihin. Meidän mielestä käytetyn auton ostaminen oli paras ratkaisu. Se maksoi itsensä takaisin monta kertaa. Autolla matkustaessa on se hyvä puoli, että et ole sidottuna aikatauluihin ja pysäkkeihin. Voit ajaa, minne haluat ja milloin haluat. Kahdelle hengelle juna ja bussi olivat molemmat aika kalliita. Juna on Australiassa pitkillä matkoilla vähän "hienompi" kulkuväline ja lipuista saa maksaa paljon. Bussifirmat myyvät ainakin kilometripasseja, joissa asiakas maksaa etukäteen kilometrejä kortille (tietyn summan per kilometri) ja näyttää sitten sitä korttia aina astuessaan bussiin. Kilometrit saa käyttää minne suuntaan vain. Se on varmasti ihan hyvä systeemi, mutta laskimme, että bussikortit tulivat kahdelta hengeltä aika kalliiksi, ja auto oli halvin matkustustapa. Australian sisällä toimii myös monta halpalentoyhtiötä, joita kannattaa käyttää pitkillä matkoilla (esim. maan päästä päähän).
10. Suunnittele yöpymisiä. Australiassa voi yöpyä lukuisassa erilaisessa paikassa: hotellissa, motellissa, hostellissa, leirintäalueella mökissä, teltassa tai asuntoautossa. Yöpyminen on aika kallista ja samaa tasoa kuin Euroopassa. Tietysti paikkoja on laidasta laitaan ja valinnanvaraa on rajattomasti. Pitkillä matkoilla hostellit ovat nuorten suosiossa (ja monet hostellit järjestävät työpaikkoja), mutta aussit majoittuvat itse lomillaan paljon leirintäalueille. Niitä on joka puolella ja yleisesti ne ovat todella siistejä ja hyviä paikkoja (poikkeuksiakin tietysti löytyy). Meidän mielestä telttailu oli hauskaa ja jollakin lailla rentouttavaa. Siihen tarvitsee vain kunnon välineet ja hyvän teltan. Päädyimme usein nukkumaan teltassa, sillä se oli halvin mahdollinen tapa yöpyä (paitsi tietysti tien vieressä autossa nukkuminen. Se on laitonta ja vaarallista!). Hostelli on myös halpa, mutta kaksi henkeä yhdeksi yöksi maksaa lähes saman verran kuin motelliyö tai halpa hotelliyö. Isoissa kaupungeissa päädyimme hotelleihin aika lähelle keskustaa, mutta siellä emme halunneetkaan säästää niin paljon yöpymisistä...
11. Aja varovasti! Ausseissa ajetaan väärällä puolella tietä, joten liikenteessä pitää keskittyä vielä enemmän. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja ajaminen on hyvä tapa päästä paikasta toiseen. Ei kannata ajaa pimeällä (ja pimeä tulee aikaisin), sillä kengurut loikkivat autojen eteen joka paikassa. Varsinkin keskellä erämaata ei saa ajaa pimeässä. Isojen kaupunkien ja nähtävyyksien lähellä kannattaa ajaa todella varovasti, sillä siellä liikkuu enemmän turisteja, jotka ovat hämmentyneitä väärällä puolella ajamisesta. Kolarien riski kasvaa huomattavasti noilla alueilla. Hyvä esimerkki on kuuluisa nähtävyys Great Ocean Road: turistit (varsinkin kiinalaiset ja japanilaiset) lentävät Melbourneen muutamaksi päiväksi ja vuokraavat kaupungista auton ajaakseen tuon kuuluisan tien päästä päähän. Great Ocean Road onkin erittäin kolaririskialue. Kun ajoimme siellä, näimme muutaman tunnin aikana kolme (!) läheltäpiti-tilannetta, joissa kolari oli vain sekunneista kiinni. Ei hyvä. Huomaa myös, että Australiassa saa helposti sakkoja esim. ylinopeudesta. Kannattaa siis ajaa kunnolla!
12. Älä pelkää myrkyllisiä käärmeitä ja ötököitä! Olimme Australiassa melkein kuusi kuukautta ja ainoat myrkylliset oliot näimme eläintarhoissa. Kävimme patikoimassa useassa kansallispuistossa yms., ja silti emme nähneet muuta kuin yhden harmittoman ja pienen käärmeen. Kaikki näkemämme hämähäkitkin olivat samaa kokoluokkaa kuin Suomessa. Varsinkin kaupungeissa on harvinaista, että törmäisi johonkin myrkylliseen. Kaikista myrkyllisimmät käärmeet elävät erämaassa, joten niihin törmää harvoin. Lisäksi kaikki käärmeet häipyvät paikalta, kun ihmiset saapuvat, sillä ne pelkäävät meitä vielä enemmän. Maalaisjärki on hyvä olla matkassa mukana: ei kannata hypätä nopeasti pusikoihin ja metsiköihin. Kannattaa myös ostaa ideaaliside matkaan mukaan (Australiassa niitä myydään ainakin paikallisissa apteekeissa, kemisteillä), ja tutustua sen käyttöohjeisiin sekä muutenkin ohjeisiin, miten toimia, jos tulee purruksi. Jos siis kävisi niin surkea tuuri, että käärme purisi, olisi hyvin valmistautunut... Mitä tulee myrkyllisiin meduusoihin, niin kannattaa totella rantavahteja ja yleisiä ohjeita, milloin pitää uida märkäpuku päällä tai rannalla, jossa on verkko laitettuna suojaksi. Eli järkeä käyttämällä ja ottamalla asioista selvää etukäteen selviää varmasti ilman ongelmia.
Nauti! Australia on mahtava maa lähteä matkalle. Sieltä löytyy kaikkea mahdollista jokaiselle matkaajalle ja varmasti tulet rakastumaan koko maahan. Nauti jokaisesta hetkestä, sillä kotona odottaa sitten viileät ilmat ja räntäsateet... :)