sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Vinkkejä reissuun!

Suunnittelit sitten lyhyttä lomaa tai pidempää irtiottoa arjesta Australian lämmössä, niin tässä on meidän vinkkejä matkan suunnitteluun sekä ihan tienpäälle:

1. Varaa lentoliput hyvissä ajoin etukäteen. Lennot Australiaan ovat halvemmat, mitä aikaisemmin ostat ne. Joka päivä, kun reissu lähenee, liput kallistuvat. Todella hyvä, jos varaat liput n. 4-6kk etukäteen. Lähemmäksi jätettyinä lipun hinnat kallistuvat sadoilla euroilla.


2. Matkusta mukavasti. Matka Australiaan on pitkä (Thaimaan kohdalla olet vasta vähän yli puolivälissä, jos matkustat Brisbaneen tai varsinkin Sydneyyn!), joten kannattaa välttää turhia välilaskuja. Suorat lennot (ainoa pysähdyspaikka esim. Hong Kong tai Singapore) maksavat jonkun satasen enemmän, mutta ovat ehdottomasti sen arvoisia. Vuonna 2010 lensimme Australiaan ensin Helsinki-Amsterdam ja Amsterdam-Hong Kong ja sitten Hong Kong-Sydney. Tuntui järjen vastaiselta lähteä ensin väärään suuntaan Amsterdamiin... Matka aika oli välilaskuineen n. 23h ja kentillä odotuksineen n. 30h. Paluumatkaa teimme n. 36h (pitkät odotukset välilaskuissa kentillä). Ei hyvä. Tällä kertaa maksoimme vähän enemmän (ehkä 100€ per naama) ja lensimme mukavasti Hong Kongin kautta yhteensä n. 18,5h ja paluumatkalla Singaporen kautta n. 20h. Tietysti noista ajoista puuttuu kentillä istuminen, kun jäimme molempiin kaupunkeihin muutamaksi yöksi. Yöpyminen katkaisi muutenkin kivasti pitkää matkaa, eikä perillä ollut yhtään niin paha jet lag kuin aikaisemmalla reissulla vuonna 2010. Suosittelemme siis myös muutaman yön viettämistä välilasku-kaupungissa, jos vain mahdollista. Ainakin ostaessamme Kilroyn kautta lennot, kaupungeissa yöpymiselle ei tullut lisää hintaa lentolippuihin. Hyvä diili siis!


3. Viivy matkalla mahdollisimman pitkään. Mielestämme kolme viikkoa on minimi aika, joka kannattaa viettää Australiassa. Maa on niin kaukana ja lentoliput niin kalliit, että 1-2 viikkoa on liian lyhyt aika. Suomalaiset saavat viettää turistiviisumilla korkeintaan kolme kuukautta Australiassa. Jos ei ole mahdollista matkustaa sinne niin pitkäksi ajaksi, 3-4 viikkoa on jo ihan hyvä aika. Tietysti riippuu myös siitä, kuinka paljon haluaa matkustaa maata ympäri ja nähdä uusia paikkoja...

4. Hoida viisumi kuntoon. Australian viisumia on helppo hakea netistä Australian hallituksen nettisivuilta. Siellä on ihan hyvät ohjeet viisumin hakuun. Kannattaa anoa viisumia hyvissä ajoin ennen lähtöä. Sen saamiseen menee keskimäärin pari viikkoa. Perus turistiviisumi on ilmainen suomalaisille ja se on voimassa kolme kuukautta. Pidempiaikaisia viisumeita on sitten erilaisia esim. väliaikainen työviisumi sekä nuorille suunnattu working holiday -viisumi. Working holiday -viisumi (joka meilläkin oli) myönnetään alle 31-vuotiaille suomalaisille yhdeksi vuodeksi (sitä voi nykyisin jatkaa vielä toiseksi vuodeksi Australiasta käsin) ja se maksaa n. 200€ per henkilö. Viisumissa on tarkat ehdot, kuinka paljon täytyy työskennellä yms., jotta pääsee uudestaan Australiaan samalla viisumilla. Kannattaa tutustua tarkasti viisumin ehtoihin!


5. Ota selvää asioista. Tämä nyt on aika selvä vinkki, mutta kannattaa siis olla perillä kuvioista Australiassa. Working holidaylle lähdettäessä kannattaa ottaa viisumin lisäksi selvää työpaikoista jo Suomesta käsin. Vaikka matkanjärjestäjät sanovat, että töitä löytyy kaikille, kannattaa olla kriittinen ja etsiä töitä jo mahdollisesti Suomesta käsin. Euroopan taloustilanteen takia tuhannet ja taas tuhannet nuoret suuntaavat Australiaan etsimään töitä, joita heille on luvattu. Perillä odottaa karu todellisuus: työpaikkoja ei löydy välttämättä kaikille backpackereille. Ainakaan, jos yhtään nirsoilee. Pitää varautua siihen, että joutuu taistelemaan muiden nuorten kanssa vähäisistä työpaikoista. Toinen kurja seikka on, että monet huijarit ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja ruvenneet pyörittämään bisnestä pulassa olevien työttömien nuorten kustannuksella. (Yksi pahimmista konnista on Caboolturessa! Muistakaa nimi Doc Spiros ja välttäkää sinne menemistä loppuun asti! Aika ajoin Docin paikasta on juttua jopa uutisissa asti...)


6. Paljon rahaa mukaan. Juurikin tuon huonon työtilanteen takia kannattaa varata mukaan hyvin rahaa. Mikään ei ole kamalampaa kuin kituuttaa jossakin huonossa työpaikassa keskellä ei-mitään, vain voidakseen maksaa telttapaikasta ja ruuasta. Monet eurooppalaiset ovat lähteneet Australiaan myös ilman paluulippua, ja kuvittelevat saavansa helposti töitä ja maksavansa paluulipun nopeasti ja ongelmitta. Törmäsimme moneen tyyppiin, joiden paluumatka oli vielä maksamatta. Siinä onkin sitten oravanpyörä valmiina... Jos matkustat vain muutamaksi viikoksi lomalle Australiaan, niin kannattaa silloinkin varata hyvin rahaa mukaan. Hintataso on aika kallis tänä päivänä (varsinkin surkean euron kurssin takia!) ja varsinkin isommissa kaupungeissa rahaa saa kulumaan paljon.

7. Mikä aloituskaupungiksi? Suomesta voi lentää Australian kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin, eikä lentolippujen hinnat ole niin erilaiset kaupunkien välillä. Kannattaa valita reissun aloituskaupunki hyvin, ettei tarvitse liikkua niin suurta maata edestakaisin kovin paljoa. Kannattaa valita myös reissun lopetuskaupunki viisaasti.

8. Huomioi pitkät välimatkat. Australia on järjettömän suuri maa ja maanosa, joten kannattaa suunnitella jo vähän etukäteen reittejä ja järjestystä, mistä paikasta menee minnekin. Reissun pituus kannattaa huomioida suunnitellessa kaupunkeja ja paikkoja, joissa haluaa käydä. Ei ole järkeä ahnehtia liikaa nähtävää listalleen, sillä aivan varmasti aika loppuu kesken, eikä listaa saa käytyä kokonaan läpi...


9. Valitse kulkuneuvo hyvin. Kannattaa tutustua netissä erilaisiin matkustustapoihin Australiassa jo reissua suunnitellessaan. Kannattaa miettiä, kuinka paljon tarvitsee kulkea paikasta toiseen. Lyhyemmällä lomalla vuokra-auto on hyvä vaihtoehto, jos haluaa kulkea muutamaan paikkaan loman aikana. Pidemmällä working holidaylla kannattaa tutustua eri bussifirmojen hinnoitteluun sekä junamatkojen hintoihin. Meidän mielestä käytetyn auton ostaminen oli paras ratkaisu. Se maksoi itsensä takaisin monta kertaa. Autolla matkustaessa on se hyvä puoli, että et ole sidottuna aikatauluihin ja pysäkkeihin. Voit ajaa, minne haluat ja milloin haluat. Kahdelle hengelle juna ja bussi olivat molemmat aika kalliita. Juna on Australiassa pitkillä matkoilla vähän "hienompi" kulkuväline ja lipuista saa maksaa paljon. Bussifirmat myyvät ainakin kilometripasseja, joissa asiakas maksaa etukäteen kilometrejä kortille (tietyn summan per kilometri) ja näyttää sitten sitä korttia aina astuessaan bussiin. Kilometrit saa käyttää minne suuntaan vain. Se on varmasti ihan hyvä systeemi, mutta laskimme, että bussikortit tulivat kahdelta hengeltä aika kalliiksi, ja auto oli halvin matkustustapa. Australian sisällä toimii myös monta halpalentoyhtiötä, joita kannattaa käyttää pitkillä matkoilla (esim. maan päästä päähän).


10. Suunnittele yöpymisiä. Australiassa voi yöpyä lukuisassa erilaisessa paikassa: hotellissa, motellissa, hostellissa, leirintäalueella mökissä, teltassa tai asuntoautossa. Yöpyminen on aika kallista ja samaa tasoa kuin Euroopassa. Tietysti paikkoja on laidasta laitaan ja valinnanvaraa on rajattomasti. Pitkillä matkoilla hostellit ovat nuorten suosiossa (ja monet hostellit järjestävät työpaikkoja), mutta aussit majoittuvat itse lomillaan paljon leirintäalueille. Niitä on joka puolella ja yleisesti ne ovat todella siistejä ja hyviä paikkoja (poikkeuksiakin tietysti löytyy). Meidän mielestä telttailu oli hauskaa ja jollakin lailla rentouttavaa. Siihen tarvitsee vain kunnon välineet ja hyvän teltan. Päädyimme usein nukkumaan teltassa, sillä se oli halvin mahdollinen tapa yöpyä (paitsi tietysti tien vieressä autossa nukkuminen. Se on laitonta ja vaarallista!). Hostelli on myös halpa, mutta kaksi henkeä yhdeksi yöksi maksaa lähes saman verran kuin motelliyö tai halpa hotelliyö. Isoissa kaupungeissa päädyimme hotelleihin aika lähelle keskustaa, mutta siellä emme halunneetkaan säästää niin paljon yöpymisistä...

11. Aja varovasti! Ausseissa ajetaan väärällä puolella tietä, joten liikenteessä pitää keskittyä vielä enemmän. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja ajaminen on hyvä tapa päästä paikasta toiseen. Ei kannata ajaa pimeällä (ja pimeä tulee aikaisin), sillä kengurut loikkivat autojen eteen joka paikassa. Varsinkin keskellä erämaata ei saa ajaa pimeässä. Isojen kaupunkien ja nähtävyyksien lähellä kannattaa ajaa todella varovasti, sillä siellä liikkuu enemmän turisteja, jotka ovat hämmentyneitä väärällä puolella ajamisesta. Kolarien riski kasvaa huomattavasti noilla alueilla. Hyvä esimerkki on kuuluisa nähtävyys Great Ocean Road: turistit (varsinkin kiinalaiset ja japanilaiset) lentävät Melbourneen muutamaksi päiväksi ja vuokraavat kaupungista auton ajaakseen tuon kuuluisan tien päästä päähän. Great Ocean Road onkin erittäin kolaririskialue. Kun ajoimme siellä, näimme muutaman tunnin aikana kolme (!) läheltäpiti-tilannetta, joissa kolari oli vain sekunneista kiinni. Ei hyvä. Huomaa myös, että Australiassa saa helposti sakkoja esim. ylinopeudesta. Kannattaa siis ajaa kunnolla!


12. Älä pelkää myrkyllisiä käärmeitä ja ötököitä! Olimme Australiassa melkein kuusi kuukautta ja ainoat myrkylliset oliot näimme eläintarhoissa. Kävimme patikoimassa useassa kansallispuistossa yms., ja silti emme nähneet muuta kuin yhden harmittoman ja pienen käärmeen. Kaikki näkemämme hämähäkitkin olivat samaa kokoluokkaa kuin Suomessa. Varsinkin kaupungeissa on harvinaista, että törmäisi johonkin myrkylliseen. Kaikista myrkyllisimmät käärmeet elävät erämaassa, joten niihin törmää harvoin. Lisäksi kaikki käärmeet häipyvät paikalta, kun ihmiset saapuvat, sillä ne pelkäävät meitä vielä enemmän. Maalaisjärki on hyvä olla matkassa mukana: ei kannata hypätä nopeasti pusikoihin ja metsiköihin. Kannattaa myös ostaa ideaaliside matkaan mukaan (Australiassa niitä myydään ainakin paikallisissa apteekeissa, kemisteillä), ja tutustua sen käyttöohjeisiin sekä muutenkin ohjeisiin, miten toimia, jos tulee purruksi. Jos siis kävisi niin surkea tuuri, että käärme purisi, olisi hyvin valmistautunut... Mitä tulee myrkyllisiin meduusoihin, niin kannattaa totella rantavahteja ja yleisiä ohjeita, milloin pitää uida märkäpuku päällä tai rannalla, jossa on verkko laitettuna suojaksi. Eli järkeä käyttämällä ja ottamalla asioista selvää etukäteen selviää varmasti ilman ongelmia.



Nauti! Australia on mahtava maa lähteä matkalle. Sieltä löytyy kaikkea mahdollista jokaiselle matkaajalle ja varmasti tulet rakastumaan koko maahan. Nauti jokaisesta hetkestä, sillä kotona odottaa sitten viileät ilmat ja räntäsateet... :)




sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Singapore day 4

Viimeistä viedään! Torstai 28. maaliskuuta oli meidän viimeinen päivä Singaporessa ja näin ollen koko matkalla. Myöhään illalla lentokone lähtee kohti kotia, ja sitten on koko puolen vuoden matkamme ohi. Kävimme hotellin aamupalalla vielä viimeisen kerran ja sitten alkoi suuri pakkaus-operaatio. Meidän rinkat näyttivät jo aika räjähtäneiltä, kun olimme kaivaneet näiden muutaman Singapore-päivän aikana niiden sisuksista puhtaita vaatteita ja muuta. Nyt piti tunkea loput tuliaiset ja ostokset kohta liitoksistaan repeäviin reppuihin. Yllättävän hyvin saimme kaiken mahdutettua. Koska meillä oli vielä lähes kokonainen päivä aikaa Singaporessa, meidän piti suunnitella vaatteet ja muut tarvittavat tavarat hyvin. Lähdimme kaupungille sortseissa, mutta laitoimme pitkät farkut ja hupparit käsimatkatavaroihin, jotta voisimme vaihtaa ne helposti lentokentällä. Rinkat pakkasimme jo valmiiksi ja laitoimme ne lentopusseihin (semmoisiin mustiin "säkkeihin", jotka suojaavat rinkkojen nauhoja yms. Suosittelen käyttämään aina semmoista säkkiä, koska lentokentillä on se riski, että joku hihna voi jäädä jumiin jollakin liukuhihnalla. Kuulimme, että työntekijät leikkaavat jumiin jääneet narut aika surutta katki, ja siten rinkka on helposti käyttökelvoton...).

Chinatown on kartassa Singapore Riverin etelä-puolella.
Little India on kartassa sinisestä merkistä (meidän hotelli) vähän pohjoiseen.

Kun olimme pakanneet, luovutimme huoneemme ja jätimme kaikki reppumme hotellin säilytyshuoneeseen. Helpotti kummasti kiertelyä kaupungilla, kun ei tarvinnut kantaa koko omaisuutta mukana :) Ensin lähdimme jälleen kohti Bugisin metroasemaa ja poikkesimme vielä sen vieressä olevaan ostoskeskukseen. Kun olimme kiertäneet siellä jonkin aikaa, löysimme kivan food court -paikan (ns. ravintolamaailma) sen kellarista ja söimme lounasta. Vielä viimeiset herkulliset singaporelaiset ruuat napaan :)

Edessä Mee Siam, takana jo tuttu Mee Rebus. NAM!

Jo todella tuttu Teh Tarik :)

Kun olimme syöneet, hyppäsimme metroon ja huristelimme Chinatowniin. Tavoite oli löytää hyvää teetä tuliaiseksi kotiin. Kiertelimme Chinatownia, ja taas oli tunne kuin olisi Kiinassa :) Singaporessa Chinatown ei tietysti eroa niin paljon muista alueista, kun esim. Sydneyssä, mutta kyllä siellä oli ihan omanlainen meno ja meininki. Ja ihmisiä oli PALJON. Kiertelimme pitkin katuja ja poikkesimme muutamiin kauppoihin. Lopulta löysimme suuren paikallinen tavaratalon (Singaporen Chinatownin oma Stockmann :) ja pian löysimme itsemme teeosastolta. Ostosten jälkeen kiertelimme vielä hetken katuja ja sitten olimmekin suuressa ostoskeskuksessa metroaseman vieressä. Siellä kiersimme jonkin aikaa ja sitten hyppäsimme taas metroon.

Sisällä isossa tavaratalossa.

Suuri ostoskeskus Chinatownin sydämessä.

Metro vei meidät toiseen kuuluisaan kaupunginosaan, Little Indiaan. Kun kävelimme katuja, oli kuin olisimme tulleet toiseen maahan. Joka puolella oli kojuja täynnä värikkäitä hedelmiä, kukkia ja ruokaa. Talot olivat värikkäitä ja ikkunoiden reunat koristeellisia. Joka puolelta tuli vastaan intialaisia ihmisiä. Kiertelimme katuja ja kujia jonkin aikaa, kunnes alkoi väsyttää. Otimme suunnan kohti hotellia ja kävelimme reilun kilometrin matkan. Hotellissa saimme reppumme säilytyksestä ja meille tilattiin taksi. Meitä väsytti jo valmiiksi tuleva pitkä lento, joten päätimme mennä lentokentälle ajoissa odottamaan.

Näimme, kun näitä punottiin kukista. Uskomatonta käsityötä!


Taksi tuli pian ja sitä ajoi mukava vanha mies. Hän höpötti koko matkan ajan ja kertoi kaikenlaista. Hän antoi mm. vinkkejä lentokentälle, että mikä kolmesta terminaalista on paras tehdä ostoksia tai käydä syömässä jne. Matka meni nopeasti ja maksoi vain n. 12€. Singaporen lentokenttä on todella hieno! Odotimme jonkin aikaa, että check-in aukesi ja saimme jätettyä painavat rinkat sinne. Helpotti kovasti :) Sitten lähdimme seikkailemaan ensimmäisestä terminaalista kolmanteen. Terminaalien välissä kulkee hieno juna, ja muutaman minuutin matka on ilmainen. Terminaali 3 oli uusin kolmesta hallista ja siellä oli paljon tilaa. Kiersimme hetken ja lähdimme takaisin omaan terminaaliimme. Vaikka lennon lähtöön oli vielä monta tuntia, menimme jo turvatarkastuksen läpi. Terminaali 1 oli todella hieno ja valtava. Kauppoja ja kioskeja oli paljon sekä ravintoloita ja kahviloita. Kävimme syömässä nuudeleita ja sitten ihmettelimme ja kiertelimme ympäri terminaalia. Väsymys alkoi painaa päälle ja ilta pimeni nopeasti. Kun lähtöön oli enää tunti aikaa, kävimme vielä istumassa Starbucks-kahvilassa ja molempien silmäluomet alkoivat painua kiinni. Kun lento lähti, saimme molemmat nopeasti unen päästä kiinni ja nukuimme onnellisina suurimman osan lennosta. Lento kesti n. 12 tuntia. Kamala aika! Pitkä lento on paras keskellä yötä, sillä jos pystyy nukkumaan, se helpottaa kummasti perillä. Ei tule niin pahaa jetlagia. Lento sujui hyvin ja tasaisesti. Kun laskeuduimme Helsinki-Vantaan kentälle, olimme onnesta soikeina: oli ihanaa tulla kotiin! :)



keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Singapore day 3

Kolmas kokonainen päivä (27. maaliskuuta) Singaporessa alkoi tutulla kaavalla: aikainen herätys ja heti hotellin aamupalalle. Tänään meillä oli suunnitelmissa mennä Night Safari -eläintarhaan. Se aukeaa iltaisin vasta klo 19.00, kun pimeys laskeutuu kaupungin ylle. Päätimme mennä kuitenkin ajoissa paikan päälle, sillä emme halunneet myöskään olla siellä liian myöhään yöhön. Koska meillä oli tiedossa illaksi paljon kävelemistä ja ihmettelyä, niin emme halunneet tehdä päivällä mitään kovin uuvuttavaa. Lähdimme kiertelemään keskustan suuria ostoskeskuksia (ei yhtään uuvuttavaa, eihän?) sekä halusimme kävellä kuuluisaa ostoskatua, Orchard Roadia, pitkin.


Heti ensimmäinen ostoskeskus oli niin valtava, että emme jaksaneet kiertää sitä läheskään kokonaan. Singapore on ostoskeskusten luvattu maa ja kaupunki! Niitä on joka kadulla ja monet niistä ovat varmaan ainakin 8-kerroksisia. Suomen ostoskeskukset ovat singaporelaisiin keskuksiin verrattuna vain pieniä marketteja :) Jos haluaa käyttää suurimman osan lomastaan kaupoissa kiertelyyn ja shoppailuun, niin kannattaa ehdottomasti matkustaa Singaporeen.

Olimme niin ajoissa liikkeellä, että suurin osa kaupoista oli vielä kiinni, joten menimme kahville ostarin yläkerran "ravintolamaailmaan". Kaikki ruokakojut näyttivät herkullisilta, eivätkä hinnat olleet liian korkeat. Meillä ei ollut kuitenkaan nälkä, kun olimme juuri syöneet aamiaisen hotellissa.
Lemon Ice Tea ja Teh Tarik

Kaya Toast. Paikallinen, hieman makea paahtoleipä. Tätä tarjoiltiin joka paikassa.

Kahvittelun jälkeen kävelimme ostoskeskuksen kellarista tunnelia pitkin seuraavaan ostoskeskukseen. Se oli entistä suurempi. Huh! Siellä me eksyimme ainakin kahdesti. Ostari oli ainakin viidessä eri tornissa ja jokaisessa oli kauppoja useampi kerros (tornien muut kerrokset olivat täynnä toimistoja yms.). Näiden tornien keskellä oli yksi Singaporen kuuluisimmista nähtävyyksistä: maailman suurin suihkulähde. Näimme sen vain vilaukselta, sillä koko sen ympäristö (ja se) olivat remontissa. Sääli. Se ei siis ollut päällä ollenkaan, mutta se on varmasti mahtava, kun se on toiminnassa. Yhdestä hienosta putiikista ostimme macarons-leivoksia ja etsimme kivan kahvilan, josta ostimme teetä. Rankkaa tämä kaupoissa kiertely! Pitää muistaa pitää taukoja joka välissä :)

Shaken Ice Lemon Tea

NAM!


Kun olimme istuneet tarpeeksi, etsimme lähimmän metroaseman ja hyppäsimme metroon. Jäimme pois Orchard Roadilla. Orchard Road on pitkä ja kuuluisa katu täynnä kauppakeskuksia ja liikkeitä. Suurin osa liikkeistä on kalliiden huippumerkkien putiikkeja, mutta myös edullisempia ketjuliikkeitä löytyy useita. Lähdimme kävelemään katua pitkin takaisin hotellimme suuntaan. Puolessa välissä kyllästyimme kävelemään ja hyppäsimme taas metroon.

ION-kauppakeskus, vain kahdeksan kerrosta :)

Piiiitkät liukuportaat :)


Menimme metrolla Bugiksen asemalle ja kävelimme hotelliin. Lepäsimme hetken huoneessamme ja sitten olikin jo aika lähteä eläintarhaan. Päätimme mennä taksilla (halpa tapa liikkua Singaporessa), sillä pari metromatkaa ja puolen tunnin bussimatka ei yhtään innostanut. Alkoi tulla ilta ja sen lisäksi väsymys :) Pakko oli kuitenkin lähteä katsomaan Night Safari, koska se on yksi Singaporen suosituimmista nähtävyyksistä ja meillä oli liputkin jo valmiina.


Night Safari oli maailman ensimmäinen yöeläintarha. Se avattiin Singapore Zoon naapuriin vuonna 1994 ja siitä lähtien se on ollut yksi Singaporen parhaimmista nähtävyyksistä. Siellä vierailee vuosittain 1,1 miljoonaa kävijää. Sen 40 hehtaarin alueella asustaa yli 1000 eläintä ja 120 eläinlajia, joista n. 29% on uhanalaisia. Night Safari on rakennettu keskelle sademetsää ja se on kokonaan ulkoilmatarha. Se on rakennettu Singapore Zoon tapaan "avoimeksi" tarhaksi eli eläintarhoille tyypilliset kalterit ja häkit on korvattu piilotetuilla esteillä, kuten vallihaudoilla ja lasiseinillä. Eläimillä on suuret aitaukset ja paljon tilaa liikkua. Night Safariin kuuluu ajelu "avobussilla" koko eläintarhan ympäri ja kuljettaja kertoo samalla eläimistä. Toinen osuus on neljä erilaista kävelyreittiä sademetsässä, joista jokainen on erilainen ja kuvastaa eri maanosaa. Night Safari aukeaa iltaisin vasta klo 19.00, kun pimeys laskeutuu. Kävelyreitit on valaistu ja eläinten aitauksiin on luotu mahdollisimman luonnollinen valaistus, joka muistuttaa kuun valoa.


Olimme paikalla ajoissa ennen kuin eläintarhan portit aukesivat. Menimme sinne etukäteen, jotta pääsimme syömään illallista ennen Night Safarin alkua. Alueelle pääsi jo aikaisin, ja ihmisiä oli jo paljon paikalla. Siellä oli muutama ravintola ja kojuja, joissa myytiin matkamuistoja ja muuta tavaraa. Etsimme meitä houkuttelevan ravintolan ja tilasimme ruokaa. Päädyimme monesta hyvästä vaihtoehdosta tällä kertaa intialaiseen ruokaan. Ravintolat olivat kalliita verrattuna Singaporen keskustassa oleviin paikkoihin, sillä tämä paikka oli selvästi tehty turisteille. Onneksi ruoka oli kuitenkin hyvää.

NAM!

Piti saada vielä jälkiruokaa :)

Kun olimme herkutelleet, ei mennyt kauaa, kun portit Night Safariin aukesivat. Ensin oli porttien vieressä tervetuloshow, jossa oli mm. tanssia ja tulensyöksentää. Kun pääsimme porteista eläintarhaan, ihmisiä oli joka paikassa ja paljon. Päätimme mennä ensin yöeläinshowhun ja vasta sen jälkeen bussiajelulle. Viimeiseksi jätimme reittien kävelemisen.


Show alkoi vasta, kun aurinko laski. Yhtäkkiä oli aivan pimeää. Luonnollisesti kameralla ei tehnyt enää mitään, kun valo ei riittänyt. Meillä ei ollut mukana telinettä tai muutakaan, mikä olisi vähän auttanut asiaa. Koska oli kyse yöeläimistä, joka puolella sanottiin, että salaman käyttö on kielletty, etteivät eläimet sokeudu. Arvatkaa vain, uskoivatko kaikki kävijät sitä? Eläin-parat.

Ainoa paikka, mistä sai pimeässä kuvan, oli vessa :)

Hauskan esityksen jälkeen menimme jonottamaan bussiin pääsyä. Puhun avobussista, kun en tiedä parempaa sanaa. Semmoinen auto, joka on muualta avonainen, paitsi katosta. Sieltä näki hyvin eri suuntiin ja kuljettaja kertoi eläimistä ja vinkkasi meille aina, että minne suuntaan katsoa. Matka metsien keskellä kesti n. 45 minuuttia ja näimme vaikka minkälaisia eläimiä tiikereistä norsuihin. Kun bussimatka oli ohi, lähdimme kulkemaan valaistuja kävelyreittejä pitkin. Neljä erilaista reittiä oli jaettu eri maanosiin, mm. Australian "bush land" ja Afrikan savannit. Näimme samoja eläimiä eri puolelta kuin bussin kyydistä, mutta myös lukuisia muita eläimiä. Pimeässä käveleminen (ja vielä sademetsässä!) toi oman jännittävän lisän kokemukseen, joka oli meille molemmille uutta. Night Safari oli ehdottomasti (halvan) hintansa arvoinen ja suosittelen lämpimästi sitä jokaiselle, joka tykkää käydä eläintarhassa!


Kun olimme kiertäneet koko alueen, oli aika mennä jonoon taksitolpalle ja lähteä hotelliin nukkumaan. Pitkä, mutta ihana päivä takana! Seuraavan päivän iltana koittaisi lähtö lentokentälle ja kohti kotia.