sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Singapore

Singapore (tai oikealta nimeltään Singaporen tasavalta) on pieni saari ja kaupunkivaltio Kaakkois-Aasiassa Malakan niemimaan kärjessä, Malesian eteläpuolella ja Indonesiasta pohjoiseen. Singaporen nimi tulee malajin sanoista singa (leijona) ja pura (kaupunki). Saari on samaa kokoluokkaa kuin Suomen pääkaupunkiseutu, ja se on yksi maailman tiheimmin asuttuja kaupunkeja. Asukkaita on n. 5,3 miljoonaa alle 700 km2 alueella. Singapore on Britannian entinen siirtomaa, ja se itsenäistyi vuonna 1965. Siellä on nykyisin parlamentaarinen demokratia, ja valtion päämies on presidentti.


Singapore sijaitsee 137km päiväntasaajasta pohjoiseen, joten ilmasto on trooppinen ilman selviä vuodenaikoja. Ennen ihmistä Singaporen saari oli trooppisen sademetsän peitossa, ja vielä tänä päivänä noin puolet saaresta on viheraluetta ja 5% luonnonsuojelualuetta. Singaporen ilmastolle on tyypillistä yhtenäinen lämpötila ja ilmanpaine, korkea ilman suhteellinen kosteus sekä runsaat sateet. Lämpötila liikkuu välillä +23-35C, ja yön ja päivän lämpötilaero on vain pieni. Singaporen kylmyysennätys mitattiin muutama vuosi sitten, kun lämpötila laski lukemaan +19,4C. Oli kylmä...


Singaporen väestö on erittäin monimuotoinen verrattuna moneen muuhun maahan. Noin 40% väestöstä on ulkomaisia siirtolaisia. Kiinalaiset ovat olleet enemmistö siirtomaa-ajalta asti ja tänä päivänä heitä on n. 75% väestöstä. Seuraavaksi eniten on alkuperäisväestöä, malaijit, n. 14%. Kolmanneksi suurin ryhmä on intialaiset, 9%. Kansallinen kieli on historiallisista syistä malaiji, mutta enemmistö puhuu englantia. Viralliset kielet ovat englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil (intiasta).

Singaporen keskusta

Lähde: Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti