tiistai 30. lokakuuta 2012

AUTO!

Pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen saimme vihdoin oman auton! Maanantaina saimme puhelinsoiton myyjältä, että paperit on kunnossa ja auto valmiina noudettavaksi. Auton myyjä oli mukava irlantilainen mies, joka on lähdössä perheineen takaisin Irlantiin. Auto oli myyjän tytöllä käytössä koulumatkoilla, joten kilometrejä on kertynyt suhteellisen vähän. Myyjä oli auton toinen omistaja.


Tällä autolla on nyt sitten tarkoitus matkustaa ympäri Australiaa. Se on vuoden 1999 Mitsubishi Magna, 3.5 litrainen V6 ja 201hp! Mittarissa on 188400km. Tärkein lisävaruste Australiassa on varmasti ilmastointi. Ilman sitä ei pitkälle ajella. Takakontti on todella tilava, mikä sopii hyvin meidän tarpeisiin. Autoon on juuri tehty huolto ja "katsastus", ja se sai hyvät paperit. Nyt sillä uskaltaa lähteä pidemmälle reissulle.


Tänään kävimme ajelemassa ympäriinsä ja hoitamassa asioita. On kyllä hyvä auto! Kotiin palattuamme Eric innostui tietysti heti pesemään ja vahaamaan sen. Täällä vahaaminen on erittäin tärkeää varsinkin tummille autoille, sillä polttava aurinko pilaa maalin nopeasti. Ja lepakot kakkivat syövyttävää mönjää, joka on myös suuri uhka maalipinnalle.

Huomenna on vuorossa pankkitilin avaaminen, auton rekisterimaksun hoitaminen, puhelinliittymien avaaminen ja veroasioiden selvittäminen. Eli erittäin mukava päivä tiedossa...

 

lauantai 27. lokakuuta 2012

The Spit ja Surfers Paradise

Perjantaina lainasimme taas autoa ja lähdimme rannalle. Ensin ajoimme The Spitille eli aallonmurtajalle katsomaan merta. The Spit on muutama sata metriä pitkä kivenlohkareista rakennettu suoja sisälahdelle. Tuuli oli kova ja aallot mahtavia. Vieressä oli ranta, joka oli sallittu myös koirille. Meressä näkyi monta surffaria etsimässä täydellistä aaltoa.

Joku oli kalassa


The Spitiltä matka jatkui autolla Main Beachille. Siellä söimme lounaaksi loistavat kalahampurilaiset kioskista. Jätimme auton parkkiin ja jatkoimme kävellen rantaa pitkin kohti turistien suosikkia, Surffers Paradisea, jonne oli matkaa n. neljä kilometriä. Perjantai oli kuumin päivä tähän mennessä Gold Coastilla, n. 29 astetta. Aurinko paahtoi kuumana iholla, mutta raikas merituuli helpotti oloa.


Surfers Paradise oli täynnä ihmisiä ja varsinkin turisteja. Tämä paikka on suosittu lomakohde myös ausseille. Ranta on aina täynnä auringonpalvojia ja rantakadut kuhisevat lomailijoista niin kaupoissa kuin ravintoloissa. Ostimme pienestä jäätelökiskasta thick shakes eli paksut pirtelöt, jotka tehdään lähes kokonaan jäätelöstä. Täällä milk shake on melkein pelkästään maidosta tehty.

Pirtelöt kourassa lähdimme takaisin Main Beachiä päin hakemaan autoa. Jalat olivat todella kipeät, kun auto löytyi. Hiekassa tarpominen on raskasta. Ajoimme hakemaan Ericin tätiä töistä ja menimme kotiin tekemään ruokaa. Loppuilta meni netissä autoa etsien. Yhtä autoa pääsimme vielä illalla katsomaan ja se auto lopulta varattiin meille.





Ensimmäiset 2 päivää

Keskiviikko oli ensimmäinen kokonainen päivä Australiassa. Heräsimme jo kuuden aikaan aamulla. Täällä aurinko nousee jo viiden jälkeen ja linnut aloittavat joka-aamuisen konsertin, joten paikallisetkin heräävät aikaisin. Vastaavasti ilta pimenee nopeasti jo kuuden jälkeen ja monet menevät aikaisin nukkumaan.

Keskiviikko kului mukavasti paikallisissa ostoskeskuksissa kierrellen. Ensin kävimme heti aamusta Australia Fair'ssa, joka sijaitsee Southportin keskustassa n. 10 kilometrin päässä täältä Coombabahsta. Sieltä ostimme bussikortit ja jatkoimme matkaa bussilla Pacific Fairiin. Se on jättiläismäinen ostoskeskus n. 20 kilometrin päässä. Kävimme puhelinliikkeessä tutustumassa kännykkäliittymiin, mutta ne ovat niin erilaisia verrattuna suomalaisiin, ettemme uskaltaneet vielä hankkia niitä.

Australia Fair, Southport

Torstaina oli samanlainen päivä: heti aamusta ostoskeskukseen. Menimme kylämäiseen Harbour Towniin. Se on "avoin" ostoskeskus, jossa liikkeet ovat katujen varsilla. Sieltä ajoimme Ericin tädin autolla Runaway Bayn ostarille, missä kävimme ruokakaupassa. Australiassa on hauska käydä ruokakaupoissa, kun kaikki tuotteet ovat erilaisia kuin Suomessa. Kaupassa kuluu paljon aikaa etsiessä juuri niitä oikeita tuotteita.

Harbour Town

Parissa päivässä kiersimme niin paljon kauppoja, että nyt riittää vähäksi aikaa! Juuri mitään ei tullut kuitenkaan ostettua, kuin varvassandaalit ja aurinkorasvaa. Niillä pärjää pitkälle :)

Meidän kyläpaikan tie


torstai 25. lokakuuta 2012

Saapuminen Australiaan

Saavuttiin perille Australiaan tiistaina aamulla klo 9 paikallista aikaa. Lento läpi yön meni nopeasti ja vaivattomasti. Kentällä ennen laukkujen saamista mennään passintarkastuksen läpi. Koneessa on jaettu jo valmiiksi maahantulokaavake, jossa kysytään mm. tuoko matkustaja maahan mitään kiellettyä, kuten ruokaa, puisia esineitä, aseita ja huumeita. Australia on pysynyt puhtaana tuholaisista, taudeista sekä kaikesta, mikä vahingoittaa luontoa. Aussit ovatkin erittäin tarkkoja, mitä päästävät maahansa. Monet ruuat ovat sallittuja tuoda rajan yli, mutta ne pitää ilmoittaa maahantulokaavakkeessa ja näin tullata.

Meillä ei ollut mitään ongelmia rajaa ylittäessä, ja kaikki meni sujuvasti. Kentältä lähdettäessä seurasimme kylttejä "Airtrain" ja hyppäsimme seuraavaan junaan. Olimme ostaneet liput jo Suomesta. Juna kulki Brisbanen läpi ja jatkoi kohti Gold Coastia. Jäimme pois Helensvalessa, josta jatkoimme matkaa autokyydillä paikkaan Coombabah. Asumme täällä Ericin sukulaisilla muutaman viikon ennen kuin jatkamme matkaa pohjoiseen. Näiden viikkojen aikana hoidamme kaikki asiat kuntoon, esim. pankkitilit, verokortit, auto ja työpaikat. Tietysti täällä ehtii myös kiertelemään ja lomailemaan!

Ibis, paikallinen pulu!


maanantai 22. lokakuuta 2012

Our new baby!

Yksi merkittävä ostos eiliseltä kauppakierrokselta:

Langaton näppäimistö! Jee!
 

Nyt alkaa kova pakkaaminen ja puolentoista tunnin päästä on huoneen luovutus. Viedään rinkat juna-asemalle, missä on lentokentän luggage drop-off. Hyvä palvelu! Laukut lähtevät kentälle etukäteen ja ne viedään automaattisesti lentokoneeseen, niin että matkustajat voivat vielä kierrellä kauppoja ja nauttia keskustassa ennen lentoa.

 

Australia, here we come!

 

Lantau Island

Tänään teimme päiväretken Lantaun saarelle, joka on noin puolen tunnin metromatkan päässä Hong Kongin keskustasta. Saari on erittäin harvaan asuttu ja suurimmaksi osaksi luonnon tilassa. Metroasemalta matka jatkui yli 5km pituisella köysiradalla, josta saimme ihailla mahtavia maisemia.


Cable Car vei meidät pieneen Ngong Pingin kylään, jossa oli paljon turisteille tehtyjä ravintoloita ja kauppoja. Kylästä lähti monia kävelyreittejä vuoristoon sekä polkuja nähtävyyksille. Varmasti kuuluisin nähtävyys Lantau Islandilla on maailman suurin pronssinen Giant Buddha patsas, jolla on korkeutta 34 metriä. Huipulle kiivetään 268 porrasta paahtavan auringon alla.


Vartin kävelymatkan päässä buddhapatsaasta on Wisdom Path. Polku, jonka varrella on 38 puista pylvästä. Niihin on kirjoitettu kalligrafialla pyhiä tekstejä.


Lähellä Giant Buddhaa on kaunis luostari, Po Lin. Se on Hong Kongin suurin buddhalainen temppeli ja merkittävä pyhiinvaelluskohde kaupungin buddhalaisille. Rakennukset ovat erittäin kauniita ja koko paikkaa ympäröi vahva suitsukkeiden tuoksu.

Vähän isomman ihmisen suitsukkeet...

Lantaun saarella kului melkein koko päivä johtuen suureksi osaksi turistien aiheuttamista jonoista. Sunnuntai ei ole ehkä paras mahdollinen päivä nähtävyyksille. Illalla menimme metrolla Wan Chain alueelle etsimään hyvää ruokapaikkaa sekä kiertämään joitakin kauppoja. Wan Chai sekä Causeway Bay ovat selvästi paikallisten suosiossa iltaisin. Joka paikka vilisi kiinalaisia!



sunnuntai 21. lokakuuta 2012

The Peak

Tänään oli toinen kokonainen päivä Hong Kongissa. Päätimme jo edellisenä iltana, että tämän päivän nähtävyys nro 1 olisi The Peak. Se on saaren korkein huippu (552m), mistä avautuu mahtavat näkymät koko kaupungin yli. Paras tapa mennä ylös The Peakille on Peak Tram, vuonna 1888 valmistunut köysirata. "Raitiovaunu" kuljettaa ihmiset edelleen alkuperäisellä radallaan halki vihreiden subtrooppisten rinteiden. Nousu on todella jyrkkä ja matka tuntuu vuoristoradalta.


Matkaoppaiden mielestä paras hetki The Peakilla on auringonlaskun aikaan, kun kaupungin valot syttyvät. Edellisenä iltana menimme bussilla Peak Tramin pysäkin ohi, ja voi sitä ihmisvilinää! Maisemat ovat varmasti illan pimetessä hienot, mutta pitää todellakin valmistautua jonottamaan KAUAN. Me päätimme mennä huipulle vasta aamupäivällä, koska lämpötila on silloin miellyttävämpi eikä tarvitse jonottaa niin paljoa. Hong Kongin ilma on aika sumuinen liikenteen saasteiden takia, joten kannattaa ehdottomasti katsoa ennen ylös lähtöä, miltä ulkona näyttää. Jos on kovin sumuista, silloin ei näe ylhäältä kaupunkia niin hyvin ja matka on aika turha.

Kun pääsee huipulle asti, päätepysäkki on Peak Tower. Se on ostoskeskus, jonka katolla on hieno näköalatasanne. Siellä kuhisee turisteja kameroineen ottamassa kuvia henkeäsalpaavista maisemista. Peak Towerissa on monta kerrosta (turisti)kauppoja sekä kahviloita ja ravintoloita. Yhdessä kerroksessa on myös vahakabinetti (Madame Tussauds). Ulkopuolelta lähtee monta kävelyreittiä, joista valitsimme Hong Kong Trailin. Aamupäivästä ilma ei ollut vielä liian kuuma kävelyyn.

Bambua!!!
Kävelyreitti oli alle neljä kilometriä, mutta sen kulkemiseen meni kauan. Muutaman metrin välein piti pysähtyä ottamaan kuvia tai tutkimaan infotauluja. Reittiä ympäröivä metsä oli kuin suoraan tropiikista, ja ilma oli kuuma ja kostea. Suuria kauniita perhosia lenteli joka puolella ja linnut lauloivat. Sinne olisi voinut jäädä pidemmäksi aikaa!

Peak Towerin ulkopuolella oli paljon ravintoloita, ja päätimme syödä lounasta paikassa Mak's Noodle. Yksinkertaista, hyvää ja halpaa!


Kun laskeuduimme The Peakista takaisin kaupunkiin, kävimme hotellissa ja lähdimme kiertelemään katuja. Tutustuimme metroverkostoon ja otimme metron meren ali Kowloonin puolelle. Kowloonissa on aina iltaisin monet markkinat, joissa paikalliset sekä turistit vilisevät silmissä. Suuntasimme ensin Ladies Markettiin (kuka näitä nimiä keksii?), missä kauppiaat myyvät kaikenlaista krääsää kojuissaan. Löytyy vaatteita, koruja, elektroniikkaa, teeastiastoja, leluja ja kaikenlaista kiinalaista tavaraa sekä tietysti piraattilaukkuja yms. Ihmismäärä on järjetön! Seuraavaksi oli vuorossa Jade Market, missä nimensä mukaisesti kauppiaat myyvät jadesta tehtyjä koruja ja esineitä. Viimeiseksi tuli Temple Street Night Market. Sieltä löytyi samat krääsäkauppiaat ja lisäksi paljon ruokakojuja.


Kun päästiin hulinasta pois, metro vei takaisin saarelle ja jalat hotelliin.



lauantai 20. lokakuuta 2012

Big Bus Tour

Tänään oli ensimmäinen kokonainen päivä Hong Kongissa. Aamu alkoi Starbucksissa ISOJEN teemukien äärellä. Taivas oli lähes pilvetön, mikä lupaili kuumaa päivää.


Päivän teema oli sightseeing ja suuntasimme heti aamiaisen jälkeen satamaan Big Bus Tourin pisteeseen. Olimme hankkineet jo Suomesta liput punaiselle reitille, mutta jotenkin ihmeellisesti myyjätäti sai meidät vakuuttuneeksi, että tarvitsemme lisäksi myös sinisen JA vihreän reitin. Ja Night Tourin. Jep jep... Toisaalta ihan hyvä, sillä huomasimme myöhemmin, että se punainen reitti oli kaikista tylsin.


Päivä menikin sitten mukavasti juostessa bussista toiseen. Kyse oli semmoisista Hop-On Hop-Off -busseista, mutta ei siinä kyllä kerinnyt paljon pysähtelemään, kun kaikki reitit piti käydä läpi. Ensimmäinen reitti vei Stanleyyn, pieneen kylään, joka sijaitsee saaren eteläosassa. Kapea tie mutkitteli vuoristossa ja maisemat olivat henkeäsalpaavan kauniita. Stanleyssa vietimme pari tuntia kierrellen markkinoita ja syöden lounasta. Aika kului liian nopeasti ja piti kiirehtiä bussiin, jotta ehtisimme seuraaville reiteille.


Ehdimme juuri minuutilleen käymään loput reitit läpi ja viimeisenä oli hieno Night Tour. Sonja tosin missasi osan siitä, kun torkkui bussissa. Rankka päivä takana. Night Tour kiersi Kowloonin puolella illan pimetessä ja lukuisten mainostaulujen ja valojen syttyessä.

Onnistuimme löytämään kaikki kadonneet hongkongilaiset...
Night Tour huipentui Kowloonin rantaan Avenue of the Stars -kadulle, josta pääsimme seuraamaan maailman hienointa valoshow'ta "Symphony of the Lights", Hong Kongin saaren ja Kowloonin yhteistä suurta näytöstä. Se näytetään joka ilta klo 20.00 alkaen ja kadut täyttyvät ihmisjoukoista, jotka saapuvat katsomaan sitä. Täydellinen lopetus päivälle!




perjantai 19. lokakuuta 2012

Hong Kong

Hong Kong on mieletön kaupunki! Joka paikka täynnä pilvenpiirtäjiä, valotauluja ja mainoksia. Toisaalta myös perinteinen kiinalainen kulttuuri on selvästi esillä joka puolella: pienet ravintolat, katukojut ja rohtomyyjät täyttävät ahtaimmatkin kadut.


Löydettyämme hotelliin ja pienen lepotauon jälkeen oli aika valloittaa kaupungin kadut. Ihmisvilinä Hong Kongissa on jotakin uskomatonta! Niin kapeilla kujilla kuin suuremmilla kaduilla ihmismassat vyöryvät tasaisena virtana eteenpäin ja välillä vähän muihinkin suuntiin. Liikenne on vasemmanpuoleinen, kuten Isossa-Britanniassa, mutta jalankulkijat puokkoilevat miten sattuu. Paikalliset ovat tietenkin tottuneet kulkemaan jotenkin sujuvasti ja turistit aiheuttavat kaaoksen.


Ravintolat ja ruokakojut, niistä on Hong Kong tehty! Ruoka on isossa osassa kiinalaista kulttuuria ja täällä sen todellakin huomaa. Matkakirjat kehottavat kulkemaan Sohon alueelle hyvän ruuan perässä ja sinne me lähdimme etsimään päivällistä. Pienet kadut ja kujat muistuttavat paljon toisiaan ja kiersimme hyvän aikaa ympyrää. Yksi pieni ravintola oli täynnä ja sinne päätimme mekin tunkea sisään. Söimme isot kulholliset nuudeleita, Eric naudan ja Sonja jättirapu-wontonien kanssa. Hintaa aterialla veden kanssa oli yhteensä 49HKD eli alle viisi euroa! Myöhemmin huomasimme, että se ravintola ei ollut edes halvimmasta päästä. Täällä ei todellakaan tarvitse paljoa rahaa elääkseen.


Loppuillan tai niin kauan kuin jaksoimme, kiertelimme hotellin lähiseutua ja ihmettelimme kaikkia kojuja ja pieniä kauppoja. Lopuksi haimme 7 Eleven -kiskalta juotavaa huoneeseen ja raahauduimme jyrkkiä portaita pitkin hotellille. Se sijaitsee kyllä todella korkealla! Pohkeet ihan maitohapoilla...


Nyt nukkumaan ja heti aamusta sightseeing-bussin kyytiin :)