tiistai 5. maaliskuuta 2013

Canberra


Canberra on Australian pääkaupunki ja koko maan 8. suurin kaupunki. Kaupungissa on asukkaita 368 000, mikä tekee siitä Australian suurimman sisämaan kaupungin. Canberra sijaitsee Australian Capital Territoryn (ACT) pohjoisosassa, n. 280km Sydneystä lounaaseen. Australian Capitol Territory on maan pienin osavaltio ja lähes kaikki sen asukkaat ovat Canberrassa. Canberra valittiin kompromissina maan pääkaupungiksi vuonna 1908 Melbournen ja Sydneyn kiistojen takia. Maan kaksi suurinta kaupunkia kun halusivat molemmat pääkaupungeiksi. Canberran asemakaavaa miettiessä järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti Walter Burley Griffin ja Marion Mahony Griffin. Kisassa toiseksi pääsi suomalaisen Eliel Saarisen suunnitelma. Griffinien suunnitelmassa oli paljon geometrisiä aiheita, kuten ympyröitä, kuusikulmioita ja kolmioita. Canberran merkittävimmät maamerkit ovatkin geometrisesti samalla akselilla ja samassa linjassa.

Lake Burley Griffin on tekojärvi.

Canberra on Australian hallituksen keskus ja keskellä kaupunkia on parlamenttitalo Capital Hillin päällä. Kaupunki on täynnä puistoja, puita ja puutarhoja, ja siksi se on saanut lempinimen "Bush Capital". Canberrassa vallitsee kuiva meri-ilmasto. Kesät ovat lämpimästä kuumaan ja talvet viileästä kylmään. Sateita tulee harvoin. Lunta sataa talvella 1-2 kertaa, mutta se sulaa samantien pois. Canberran ympärillä on paljon vuoristoa, joista merkittävin on Brindabella Range kaupungin liepeillä. Satanut lumi jää usein vuoristoon joksikin aikaa, ja kaupungista käsin voi ihailla lumisia vuoren huippuja. Korkein huippu on Mount Majura (888m). Keskustan vieressä on hyvä näköalatasanne Mount Ainslien (843m) huipulla. Canberran kaupunki on laaksossa merenpinnan yläpuolella n. 580m.


Saavuimme Canberraan perjantaina 15. helmikuuta. Olimme varanneet etukäteen telttapaikan caravan parkista n. 7 kilometrin päässä keskustasta. Pystytimme leirimme nopeasti ja teimme herkullista telttaruokaa (lue: säilykkeitä). Lauantai oli tarkoitus pyhittää sightseeingille keskustassa, mutta mikään ei oikein onnistunut. Lähdimme keskustaan ja pienen hakemisen jälkeen löysimme ilmaisen parkkipaikan Commonwealth Parkista järven rannasta. Kun lähdimme kävelemään sillan yli kohti parlamenttitaloa, ilma oli huono. Ei onneksi satanut, mutta taivas oli niin harmaa ja paksun pilvikerroksen peitossa, että valokuvista tuli todella tylsiä. Kun Eric oli räpsinyt muutaman tylsän kuvan, kameran akku loppui... Minulla oli pienempi kamera mukana, mutta jotenkin ei vain huvittanut ottaa kuvia siinä harmaassa ilmassa. Molempien mieliala laski ja päätimme lähteä takaisin teltalle. Ajoimme kaupan kautta, jotta saimme tankattua lisää hyvää telttaruokaa varastoon :) Lauantaista tulikin sitten osittain lepopäivä, mikä ei kyllä haitannut kumpaakaan. Kyllä sitä ehtisi kiertää kaupunkia seuraavana päivänä!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti