torstai 15. marraskuuta 2012

Airlie Beach

Jäimme Airlie Beachille kahdeksi yöksi ja vietimme leppoisan päivän keskustassa, jotta jaksaisimme taas ajaa pitkää matkaa. Airlie Beach ja koko Whitsundayn alue on suomalaisen mittapuun mukaan tropiikki, vaikka päiväntasaajalle on vielä paljon matkaa. Cairns on sitten vieläkin trooppisempi ja kuumempi paikka. Tuskin maltamme odottaa...


Paikkana Airlie Beach on pikkuinen ja keskustan kävelee hetkessä läpi. Pääkatu on täynnä kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja turistipuoteja. Joka kulmassa on myyntipisteitä, joissa kaupataan retkiä Suurelle valliriutalle. Retkiä on paljon erilaisia: päiväretkiä, purjehdusretkiä, kajakkiretkiä, sukellusretkiä, snorklausretkiä, lentokone- ja helikopteriretkiä, useamman päivän retkiä jne. Jokaiselle jotakin! Kävimme turistien infopisteessä tutustumassa jo etukäteen retkitarjontaan, sillä tulemme tänne takaisin n. kuukauden päästä ja silloin menemme varmasti riutalle.


Keskiviikko oli kuuma päivä, mutta erittäin tuulinen. Tuuli viilensi mukavasti, joten se ei haitannut yhtään. Aurinko paistoi paahtavasti pilvettömältä taivaalta. Täällä on aivan pakko käyttää aurinkorasvaa koko ajan, jos on yhtään ulkona. Nyt UV-indeksi on ollut jo jonkin aikaa 13, joka on täällä aika normaali, mutta yleisesti ottaen erittäin voimakas (vertaa: Suomessa UV-indeksi on yleensä kesällä korkeimmillaan 6-7!). Olemme kerrankin käyttäneet rasvaa kuuliaisesti ja välttäneet liiallista auringossa olemista, eikä kumpikaan ole palanut kertaakaan. Ainakaan vielä.

Airlie Beachin ranta

Airlie Beachillä on ihana uimapaikka keskellä kylää, Airlie Beach Lagoon. Se on keinotekoinen uimaranta ja laguuni. Oikea uimaranta löytyy myös vierestä, mutta siellä ei kukaan ui tähän aikaan vuodesta (ainakaan kukaan viisas). Kesäkaudella meressä on suuri vaara törmätä Box Jellyfish -nimiseen tappajaan. Aussit kutsuvat niitä Stingereiksi. Suomeksi typerästi nimetty Laatikkomeduusa on ihmiselle vaarallinen, sillä sen pitkät (jopa 5m) lonkerot (?) takertuvat mikroskooppisine piikkeineen ihmiseen ja välittävät tappavaa hermomyrkkyä iholle. Myrkky tappaa ilman hoitoa, mutta etikka helpottaa ja hidastaa myrkyn leviämistä. Märkäpuku ehkäisee loistavasti, mikä on yksi syy siihen, että niitä pidetään sukellettaessa riutalla. Box Jellyfishejä esiintyy kuitenkin enemmän rantavedessä kuin riutalla. Niitä esiintyy myös ainoastaan trooppisissa vesissä eli etelämmässä ihmiset ovat turvassa niiltä (mm. Gold Coastilla).


Airlie Beach Lagoon


Kulutimme keskiviikon kävelemällä kylän keskustaa ympäri. Laguunissa emme pulikoineet, sillä päätimme jättää sen seuraavaan kertaan. Kävimme ruokakaupassa ja palasimme ajoissa leiripaikalle. Siellä oli hieno uima-allas ja sinne hyppäsimme vilvoittelemaan. Illalla lähdimme vielä keskustaan syömään. Kävimme Mr. Bones -nimisessä pizzeria/tapasravintolassa. Se oli hauska ja pieni perheyritys, jossa tuntui kuin olisi syömässä jonkun kotona. Superhyvää italialaista pizzaa! Parempaa kuin Roomassa!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti