keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Matka Alburyyn

Lähdimme torstaina 14. helmikuuta Melbournen eläintarhasta kohti pohjoista. Olimme varanneet etukäteen yhden yön mökistä caravan parkista Alburysta. Albury on pieni kaupunki (asukkaita n. 46 000) New South Walesin osavaltiossa, aivan Victorian osavaltion rajalla.


Suunnitelmissa oli ajaa seuraavana päivänä Canberraan Australian Alppien yli pieniä vuoristoteitä pitkin. Tänään oli kuitenkin nopean reitin vuoro suoraan Melbournesta Alburyyn. Kilometrejä kertyi 345 ja aikaa ajamiseen kului n. neljä tuntia. Oikeastaan muuta sen kummempaa kertomista matkasta ei ole, kuin että ohitimme pienen paikan, Glenrowan, jossa pidätettiin kauan sitten pahamaineinen Ned Kelly. Ajoimme paikan ohi, mutta siellä olisi ollut luultavasti jonkinlainen museo aiheesta.

Thank you!

Albury oli juuri sellainen kuin odotimmekin. Kaupungit sisämaassa ovat aika samanlaisia kaikki :) Caravan park ei tosin ollut lähelläkään sitä, mitä odotimme. Se oli kamala! Ensimmäinen paikka koko matkan aikana, joka herätti meissä inhoa ja ällötystä. Mökki, jossa asuimme, oli rakennettu varmaan joskus 50-luvulla, eikä sitä oltu remontoitu (tai siivottu...) sen jälkeen. Kylpyhuone oli kamala, ja kylpyammeessa oli paljon hämähäkkejä (pieniä, mutta silti!). Ainoa hyvä puoli oli se, että meidän piti laittaa omat petivaatteet sänkyyn, kun ne eivät kuuluneet mökin hintaan. Tuntui hyvältä nukkua omissa lakanoissa. Onneksi olimme varanneet vain yhden yön siinä murjussa!

 

maanantai 25. helmikuuta 2013

Melbourne Zoo

Perjantaina 14. helmikuuta meidän aikamme Melbournessa loppui ja pakkasimme vastahakoisesti tavaramme autoon. Lähdimme hotellista yhdeksän aikaan aamulla, mutta emme poistuneet heti kaupungista, vaan ensin oli vielä vimeisen nähtävyyden vuoro. Ajoimme keskustasta pohjoiseen ja löysimme helposti perille Melbourne Zoohon.

Royal Melbourne Zoological Gardens, tunnetumpi nimellä Melbourne Zoo, perustettiin vuonna 1862. Se on Australian vanhin eläintarha ja se rakennettiin Lontoon eläintarhan mallin mukaan. Melbourne Zoo sijaitsee n. 4 kilometriä keskustasta pohjoiseen, ja sinne pääsee helposti eri kulkuneuvoilla. Se on kooltaan 22 hehtaaria ja siellä asustaa yli 320 eläinlajia. Eläimiä on yli 5100. Eläimet on jaettu alueittain mm. Afrikan sademetsä, Aasian sademetsä ja Australian puska (miten muuten voisin suomentaa Australian bush?). Lähdimme kävelemään pitkin kävelyreittejä aitaukselta toiselle. Hyvin pian meille selvisi, että tämä eläintarha oli levittäytynyt aika laajalle alueelle, ja että sen kiertämiseen menisi useampi tunti.


Ensimmäinen iso alue oli gorillojen aitaus. Tämä oli hienoin gorilla-aitaus, jonka olemme nähneet. Niillä oli paljon tilaa ja niitä pääsi katsomaan muutamasta eri kohdasta. Gorilloja oli monta. En muista tarkkaa määrää, mutta ainakin seitsemän. Gorillojen jälkeen tuli monta muuta apina-aitausta. Vietimme paljon aikaa reitillä apina-aitaukselta toiselle, sillä apinat olivat kaikki todella aktiivisella tuulella ja leikkivät niin puissa kuin puihin laitetuissa köysissä ja renkaissa.

Yksi suosituimmista alueista Melbourne Zoossa on Trail of the Elephants. Eläintarhassa on neljä aikuista Aasian elefanttia ja jo kolme poikasta. Australiassa ensimmäinen vankeudessa syntynyt elefantti syntyi Sydneyssä heinäkuussa 2009 (kävimme katsomassa suloista fanttia tammikuussa 2010, kun kävimme viimeksi Australiassa). Aikaisemmin elefantteja ei saatu lisääntymään onnistuneesti vankeudessa, mutta tänä päivänä elefantteja on syntynyt jo useita. Melbournessa ensimmäinen elefanttivauva oli Mali (15.1.2010) ja samana vuonna Malin velipuoli Ongard. Uusin fanttivauva Melbournessa oli syntynyt vasta kuukausi takaperin 17.1.2013. Uudella vauvalla ei ollut vielä nimeä, sillä melbournelaiset päättävät sen myöhemmin äänestämällä.

Kuuma päivä :)

Elefanttiperheen uusin tulokas oli alle kuukauden ikäinen :)

Elefanttien jälkeen näimme vaikka mitä muita eläimiä, mutta pieni elefanttivauva oli kyllä päivän kohokohta.

Perhostalossa pääsi kävelemään lentelevien ja toinen toistaan kauniimpien perhosten keskelle.
Jättiläiskilpikonna oli valtava!
Emu

Australialaiset pingviinit ovat ihan minejä :)

Nallea nauratti :)
Mangustien aitauksen luona vierähti taas aika pitkä aika :)

Iltapäivällä olimme kiertäneet tarpeeksi ja lähdimme etsimään autoa parkkipaikalta. Meillä olisi jonkin verran matkaa ajettavana, sillä olimme varanneet mökin yhdeksi yöksi Alburystä, New South Walesin puolelta. Ei kun tien päälle taas!

Melbourne day 3


Keskiviikkoaamuna lähdimme taas kävelemään kohti kaupungin keskustaa. Tämän päivän tavoitteena olisi nähdä vielä viimeiset pakolliset nähtävyydet ennen kuin pakkaisimme tavaramme ja jatkaisimme taas eteenpäin. Opimme hyvin nopeasti, että Melbournessa on aamuisin melko kylmä, mutta sitä on turha pelästyä. Ilma lämpenee hyvin nopeasti ja pitkähihaiset paidat on otettava pois.

Kävelimme jälleen läheisten puistojen läpi ja jäimme ihailemaan pientä kasvikonservatoriota. Aluksi saimme olla kahdestaan ja napsia valokuvia rauhassa, kunnes bussilastillinen kovaäänisiä kiinalaisia ryntäsi paikalle ja häivyimme vähin äänin...

Citymehiläinen työn touhussa


Jatkoimme matkaa kohti Federation Squarea ja siellä sijaitsevaa NGV Australia (National Gallery of Victoria) taidemuseota. Melbournen NGV on jaettu kahteen eri kohteeseen suuren kokoelmansa vuoksi, NGV Australia ja NGV International. Nimiensä mukaisestikin ne on jaettu aussitaiteeseen ja ulkamaiseen taiteeseen. Kävimme pelkästään katsomassa Australialaista kokoelmaa, koska se vaikutti mielenkiinoisemmalta ja siellä oli koko Australian suurin kokoelma paikallista taidetta.

Federation Square

Museon jälkeen kävimme hakemassa pieneltä ravintolakadulta täytetyt patongit mukaan. Valinnanvaraa oli tuhottomasti ja pähkäilimme, että mistä putiikista ostaisimme leipämme. Yhdessä paikassa oli pitkä jono paikallisia bisnesmiehiä ostamassa lounaitaan, joten päätimme, että sen täytyi olla hyvä paikka. Valinta oli oikea ja saimme herkulliset leivät mukaamme. Kävelimme monien ostoskatujen läpi ja ihastelimme paikkoja.

State Library

Suuntasimme Carlton Gardensiin syömään täytetyt patongit ja katsomaan yhtä Melbournen komeimmista rakennusta, Royal Exhibition Centreä. Sen sisälle ei pääse kuin varaamalla etukäteen opastetun kierroksen, joten jouduimme tyytymään rakennuksen ihailuun vain ulkopuolelta. Harmiksemme osa sen edessä olevasta puutarhasta oli remontissa (mm. hieno suihkulähde), joten hyviä valokuvia oli vaikea saada. Tässä kuitenkin muutama:

Carlton Gardens

Royal Exhibition Centre

Hetken ihailtuamme henkeäsalpaavan kaunista rakennusta suuntasimme katsomaan yhtä Australian vanhimmista kirkoista, St Patrick's Church. Jo kaukaa katsottuna se oli vaikuttavan näköinen ja suunnattoman iso. Läheltä sen ulkomuoto oli jotenkin erikoinen ja koko kirkko oli todella tummansävyinen niin ulkoa kuin sisältä.

St Patrick's Church

Kävelimme kirkolta etelää kohti kauniin Parlamenttitalon ohi ja päädyimme Old Treasury Buildingin eteen. Menimme sisään tähän yhteen Australian arvostetuimmista rakennuksista. Old Treasury Building, joka rakennettiin vuonna 1862, on tänä päivänä museo Melbournen historiasta. Sisäänpääsy on ilmainen. Kiertelimme kauniissa huoneissa ja opimme paljon uutta Melbournen historiasta, mm. kultakuumeesta (pääsimme kävelemään holveissa, joissa säilytettiin ennen kultaharkkoja), pahamaineisesta bushrangerista Ned Kellystä, maailman suurimmasta raitiovaunuverkostosta ja suuresta joukosta rikollisia. Old Treasury Buildingissä olisi voinut kuluttaa enemmänkin aikaa, mutta pitkän päivän jäljiltä olimme väsyneitä ja lähdimme takaisin hotellille.

Old Treasury Building
(nämä kuvat on Wikipediasta, sillä jostain syystä unohdimme ottaa yhtään kuvaa paikan päällä...)
Old Treasury Buildingin näyttelystä napattu tekstipätkä Melbournen raitiovaunuverkoston historiasta.

Palasimme hotellille ja lepäilimme hetken ennen kuin lähdimme takaisin keskustaan alkuillasta. Suuntasimme Chinatowniin etsimään hyvää ruokapaikkaa. Chinatownit ovat meidän mielestä aina parhaita paikkoja kaupungeissa etsiä hyvää ruokaa :)

Parliament House

Chinatownin portti

Chinatown

Syötyämme herkullista thaimaalaista ruokaa, kävelimme vielä pitkin keskustan katuja ja ihmettelimme pimenevää iltaa. Hotelliin päästyämme uni tuli nopeasti pitkän päivän jälkeen. Seuraavana päivänä olisi viimeinen hetki Melbournessa vielä yhden nähtävyyden parissa ennen kuin lähtisimme ajamaan seuraavaan paikkaan...