torstai 14. helmikuuta 2013

Blue Lake, Mount Gambier


Lauantaina lähdimme ajamaan Adelaidesta etelään. Päämääränä oli Warrnamboolin kaupunki Victorian osavaltion lounais-rannikolla. Warrnamboolista alkaa se kuuluisa Great Ocean Road, ja sen ihmettelemiseen kuluttaisimme koko sunnuntain.


Ajoimme South Australian rannikkoa pitkin pienten kylien (Tailem Bend ja Meningie) sekä kaupunkien (Kingston S.E. ja Millicent) läpi kohti isompaa paikkaa, Mount Gambieria. Mount Gambier oli viimeinen pysähdyspaikka ennen Victorian osavaltion rajaa. Meillä oli hyvä syy pysähtyä juuri siellä, nimittäin Blue Lake.


Blue Lake on suuri järvi sammuneen tulivuoren (Mount Gambier) kraaterissa. Nykyisin sammunut tulivuori purkautui viimeksi 4500 vuotta sitten. Lähistöllä on neljä järveä, joista Blue Lake on suurin. Kaksi järvistä on kuivunut 30-40 vuotta sitten. Blue Lake on pituudeltaan 1087m ja kattaa 70 hehtaarin alueen. Syvin kohta on 75m ja keskiarvo 72m. Blue Lake tuottaa Mount Gambierin kylän juomaveden. Järven ympäri kulkee 3,6km pitkä tie ja paljon kävelyteitä.

(Tämä kuva on otettu netistä!)

Mistä johtuu tuo Blue Laken syvän sininen väri? Talvisin vesi on "normaalia" harmahtavan sinistä vettä, mutta kesäisin väri on kirkkaan ja puhtaan sininen. Marraskuun alussa (keväällä) vesi muuttaa värinsä syvän siniseksi melkein yhdessä yössä. Helmikuun lopusta maaliskuun loppuun (syksyllä) vesi muuttuu asteittain takaisin "normaaliksi". Värin muutokseen on kaksi syytä. Ensiksi: kesällä auringon valo tulee korkeammalta ja veden pinta heijastaa enemmän sinistä väriä. Toiseksi: tämä syy on kemiallinen reaktio, joka tapahtuu, kun veden pinta lämpenee. Hiilidioksidia vapautuu kaasuna ilmaan ja järven pH nousee. Vesi kyllästyy kalsiitilla, kun pienet kalsiittikiteet muodostuvat ja sitovat itseensä orgaanisia aineita puhdistaen vettä. Näiden kaikkien asioiden yhteisvaikutuksesta johtuen vesi muuttaa väriään.

Tuulimyllyjä ennen Port Fairyä

Mount Gambierista jatkoimme kohti Warrnamboolia. Matkalla ohitimme Port Fairyn tuulimyllyt ja alkavan ruohopalon. Savua oli pitkän matkaa melkein Warrnambooliin asti... Kun olimme ajaneet n. 670 kilometriä ja vähän yli seitsemän tuntia, olimme määränpäässämme. Warrnambool on iso paikka ja selvästi monen Great Ocean Road -matkaajan etappi. Olimme varanneet jo aikaisemmin motellista huoneen, jotta voisimme lähteä seuraavana päivänä ajamaan heti auringon noustua. Illalla jännitti kovasti, kun mietti seuraavaa päivää ja tulevaa seikkailua :) Varmasti yksi hienoimmista kokemuksista tällä reissulla oli vielä edessä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti