maanantai 3. joulukuuta 2012

Great Barrier Reef

Suuri valliriutta on maailman suurin koralliriutta ja Tyynen valtameren keuhkot. Se sijaitsee Queenslandin rannikolla, Australian koillisosassa. Se on kooltaan valtava: 2600km pitkä ja kattaa 345 000km2 alueen. Siihen kuuluu mahtavat 2900 yksittäistä riuttaa sekä 900 saarta. Suuri koralliriutta on maailman suurin elävien organismien tekemä rakennelma, joka näkyy jopa ulkoavaruudesta. Tämä on rakentunut miljardeista elävistä organismeista, korallipolyypeista. Koko ekosysteemi koostuu erillisistä riutta-alueista, pinnanalaisista koralliyhdyskunnista, erikokoisista saarista ja hiekkaisista saarrekkeista. Koska Suuri valliriutta tukee elämän monimuotoisuutta ja se on maailman suurin meriluonnonsuojelualue, se valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1981.


Suuri valliriutta ylläpitää elämää ja tukee suurta joukkoa haavoittuvaisia ja uhanalaisia lajeja. Osaa sen trooppisista lajeista ei tavata muualla. Suurelta valliriutalta on löydetty lukemattomia erilaisia olentoja, kuten 30 eri lajia valaita, delfiinejä ja pyöriäisiä, suuret populaatiot dugongeja (manaatin sukulainen), yli 1500 eri kalalajia, lähes 5000 nilviäislajia (mm. simpukoita ja merietanoita), 125 eri lajia haita ja rauskuja, 17 merikäärmelajia, 6 merikilpikonnalajia ja 9 merihevoslajia. Yli 400 erilaista korallilajia sekä 600-900 erilaista oliota muodostaa Suuren valliriutan. Siellä asuu lisäksi 500 erilaista merilevälajia ja 15 meriruoholajia. Suuren valliriutan saarilla tavataan 215 lajia lintuja ja 9 lajia sammakoita. Tunnettuja kasveja saarilla on huimat 2195 erilaista, joista kolmea ei löydy mistään muualta maailmasta.


Jo kauan aikaa Suuri valliriutta on ollut uhan alla ja vaarassa tuhoutua kokonaan. Uusien tutkimusten mukaan vuodesta 1985 tähän päivään asti puolet koralliriutan pinta-alasta on jo tuhoutunut. Suurimmat uhat sille ovat ilmastonmuutos, saasteet ja liikakalastus. Muita uhkia ovat laivaonnettomuudet, öljyvuodot ja trooppiset sykloonit (=hirmumyrskyt). Ihminen näkyy suurena vaikuttajana jokaisessa uhassa.


Whitsunday on kuuluisa lomakohde Australian itärannikolla Suuren valliriutan sydämessä. Se on Cairnsin ohella yksi parhaimmista paikoista lähteä tutkimaan lähemmin riutan ihmeitä. Suuri valliriutta toimii kuin aallonmurtajana Whitsundayn saarille. Siksi suuret aallot ovat harvinaisia näillä vesillä. Whitsundays on Australian suurin saarirykelmä koostuen 74:stä saaresta, joista suurin on itse Whitsunday Island. Siellä sijaitsee varmasti alueen kuuluisin ranta, Whitehaven Beach, jonka vitivalkoinen hiekka ja matala turkoosi vesi houkuttelevat paikalle vuosittain turisteja ympäri maailmaa. Suurin osa saarista on pelkästään luonnonpuistoa ja täysin koskemattomia. Vain kahdeksassa saaressa on asutusta ja hotelleja sekä resortteja. Sekä saarilta että mantereelta lähtee päivittäin paljon erilaisia retkiä niin erikokoisiin saariin kuin ulommalle riutalle. Outer Great Barrier Reef on 80 kilometrin päässä Whitsundayn rannikosta keskellä Korallimerta ja se on suosittu paikka niin sukeltajille kuin snorklaajille. Riuttaa on myös lähempänä rannikkoa ja ympäri saaria. Joiltakin saarien rannoista voi kahlata veteen ja löytää itsensä keskeltä riuttaa.


Whitsundaylla on trooppinen ilmasto eli kuumat kesät, lämpimät talvet sekä kirkkaat kevät- ja syyspäivät. Päivisin keskilämpötila on kesällä 32C ja talvella 21C sekä veden lämpötila ympäri vuoden on alimmillaan mukava 25C. Sadekausi on kesällä helmi-maaliskuussa, jolloin ilma on kuuma ja kostea. Matkailijoita riittää paljon jokaisena päivänä ympäri vuoden. Turismi onkin yksi Whitsundayn pääelinkeinoista. Kaikki Suurella valliriutalla vierailijat maksavat ympäristömaksun, joka menee suoraan riutan hyväksi. Eli kun sinne matkustaa, auttaa samalla riuttaa selviämään.

Ulompi riutta näkyy kartoissa oikeassa yläkulmassa.

Nimensäkin mukaan Suuren valliriutan sydämessä sijaitseva Heart Reef on ulomman riutan yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Sen näkee parhaiten yläilmoista lentokoneesta tai helikopterista, sillä veneestä ei erota riutan kaunista muotoa.




2 kommenttia:

  1. Mä haluun tonne fairy reeffille!

    Sofia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Sun pitää lähteä tänne vähän tuulettumaan :D Tuu tänne ja mennään sun kanssa reeffille! :D

      Poista