sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Hervey Bay

Hervey Bay on n. 76 000 asukkaan rantakaupunki 290km Brisbanesta pohjoiseen. Sen pääelinkeino on turismi ja joka vuosi se houkuttelee paljon kävijöitä pitkillä hiekkarannoillaan, koralliriutalla, Fraser Islandilla ja valailla. Hervey Bay on Australian "whale watching pääkaupunki", sillä ryhävalaat saapuvat sinne joka vuosi huhti-lokakuussa muuttomatkallaan. Turisteille järjestetään erilaisia retkiä merelle katsomaan valaita, ja kaupungista on tullut suosittu kohde.


Fraser Island on myös yksi Australian suosituimmista retkikohteista. Se on maailman suurin hiekkasaari (pituus 120km, leveys 24km) ja kuudenneksi suurin saari Australiassa. Se valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1992. Fraser on lähes kokonaan luonnonpuistoa ja siellä on paljon erilaisia maisemia, mm. sademetsää, soita, hiekkadyynejä ja makean veden järviä. Suurin ja tunnetuin yli sadasta saaren järvestä on Lake McKenzie, 150 hehtaarin kokoinen kirkasvetinen järvi, jonka ranta on lähes puhdasta piidioksidia. Fraser Islandille pääsee lautalla ja sinne tehdään paljon erilaisia retkiä. Saaressa voi ajaa vain nelivedolla ja siellä voi nukkua teltassa. Dingot ovat yleisiä saarella, ja siellä olevat ovat Australian viimeisiä puhdasrotuisia dingoja. Siksi koirien pääsy saarelle on kielletty.


Ajoimme Hervay Bayssa ensimmäiseksi kaupungin pohjoisen puoleiselle rannalle. Ne maisemat olivat meille tuttuja jo vuodesta 2010. Silloin ajoimme Hervey Bayn rantatietä ja pysähdyimme ottamaan kuvia (yksi kuvista on tämän blogin taustakuvana) kauniista maisemista. Tämä ranta on erikoinen tuon kallion vuoksi. Kun vesi on matalana, se paljastaa kallioisen rannan, jota ehkä nopeasti katsomalla luulisi saveksi. Kallio on kauniisti kuvioitunut vuosien saatossa veden virratessa sen yli.


Ajoimme rannalta camping-alueelle keskustan liepeillä. Vuokrasimme mökin kahdeksi yöksi, sillä halusimme pitää päivän vapaata ajamisesta. Kaupungeista saa tietysti myös enemmän irti, kun viettää niissä kokonaisen päivän. Olimme Hervey Bayssa siis tiistaista torstaihin. Tarkoituksemme oli lähteä käymään myös Fraser Islandilla, mutta olimme vieläkin niin puhki purjehdusretkestä, että päätimme jättää Fraserin seuraavaan kertaan. Ericin tädiltä Gold Coastilta on vain muutaman tunnin ajomatka Hervey Bayhin, joten sinne on helppo palata ensi vuoden puolella. Huhti-toukokuu houkuttaisi kovasti, sillä silloin olisi mahdollisuus päästä näkemään valaita. Eli ehkä palaamme Hervey Bayhin silloin :)

Ranta ei näytä tässä niin houkuttelevalta, sillä nousuvesi "likaa" veden ja tekee siitä sameaa kirkkaan turkoosin sijaan.

"Tie edessä". Tähän ei ole mitään lisättävää...

Vietimme keskiviikkona ihanan rennon päivän, kävimme kävelemässä rantakadulla ja rannalla, söimme "fish&chips", kiertelimme turistikauppoja (Sonja osti hai- ja rauskukirjan!), nautimme auringosta ja illalla katsoimme elokuvan mökissämme. Oikein onnistunut päivä siis! Emme osanneet vielä päättää, minne menisimme torstaina, kun pitäisi lähteä, mutta ajattelimme katsoa sitä sitten matkan varrella...

Kivet olivat täynnä pieniä rapuja ja kotiloita :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti