tiistai 25. joulukuuta 2012

Merry Christmas!


Hauskaa Joulua kaikille! Vietimme joulua täällä Ericin tädin, sedän ja serkkujen luona. Tavallinen joulu oli kaukana, kun täällä yhdistellään australialaisia ja suomalaisia perinteitä keskenään.


Monet aussit menevät rannalle jouluna, sillä täällä on usein liian kuuma sisällä istuttavaksi. Monet lähtevät puistoihin piknikille ja monet veneellä saareen. Täällä joulunvietossa on paljon yhteistä brittien joulun ja jenkkien joulun kanssa. Esimerkiksi "tärkein" päivä joulunvietossa on Joulupäivä. Jouluaatto on aikalailla vain peruspäivä. Silloin siivotaan, tehdään ostoksia (kaupat normaalisti auki) ja valmistellaan tulevaa Joulupäivän juhlaa.


Joulupäivän aamuna aussit matkustavat sukulaisille ja ystäville viettämään joulua. Joululahjat jaetaan silloin ja ehkä tärkein, suuri Joulupäivän lounas, nautitaan puolenpäivän aikaan. Kuten suomalaisessakin joulussa, ausseissa jouluruoka näyttelee isoa osaa koko joulun vietossa.


Aussit syövät jouluna vähän erilaisia ruokia kuin suomalaiset. Kinkku kuuluu joulupöytään (tai kalkkuna), mutta erilaista on, että täällä jokainen ostaa valmiiksi paistetun kinkun ja vain kuorruttaa ja lämmittää sen ennen lounasta. Kuorrutus on usein makea, jossa on esim. marmelaadia, appelsiinin viipaleita ja sinappia. Suurin ero mielestäni on toinen pääesiintyjä joulupöydässä, merenelävät (seafood). Varmasti lähes kaikissa joulupöydissä Australiassa on katkarapuja (isoja! Ei niitä minejä, joita saa Suomessa pakastealtaista.) ja joissakin pöydissä jopa on tarjolla jopa hummeria. Täällä hummeri ei ole niin kallista kuin Suomessa. Lohi on vähän harvinaisempaa täällä ja aika kallista. Se ei ole niin iso juttu täällä kuin Suomessa. Kaikki suomalaiset perinteiset jouluruuat (mm. laatikot, rosolli, glögi) ovat täällä vieraita.


Kuten sanoin, meidän joulunvietto täällä on sekoitus suomalaista ja australialaista. Söimme Jouluaattona illalla jouluruokaa ja jaoimme lahjoja. Joulupäivänä (eli tänään) heräsimme aikaisin ja lähdimme kalastamaan me kaksi ja Ericin setä ja serkku. Ajoimme veneellä läheiseen saareen ja kalastimme useamman tunnin. Siitä lisää myöhemmin.


Tänään meillä on vielä edessä lisää jouluruokaa, kun istumme pöytään täynnä herkullisia mereneläviä: rapuja, hummeria ja juuri kalastettuja kaloja. Nam!

Huomenna on Tapaninpäivä (Boxing Day) ja kaupat ovat taas auki. Suuri osa ausseista ryntää kauppoihin, koska silloin alkavat suuret alennusmyynnit. Pitää siis kiertää kaupat kaukaa, jos ei jaksa tungosta ja jonottamista...

Kaunista ja Rauhallista Joulua kaikille!
 

2 kommenttia:

  1. Hyvää joulua Sonjalle ja Ericille megalumisesta Suomesta! Hienoa seurata seikkauluanne, upeita kuvia ja mielenkiinoitisia havaintoja.
    terveisin Hely Ja Tomi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tervetuloa seuraamaan seikkailuja. Toivottavasti lumentulo lakkaa Suomessa pian ja talvesta nauttiminen helpottuu :)

      Poista