maanantai 7. tammikuuta 2013

Coffs Harbour ja Muttonbird Island

Coffs Harbour löytyy kartan yläkulmasta!

Coffs Harbour on tosi kiva rantakaupunki 540km Sydneystä pohjoiseen. Asukasluku kasvaa koko ajan, sillä ihmiset muuttavat mielellään isommista kaupungeista pienempiin rantapaikkoihin. Vuonna 2011 asukkaita oli n. 80 000. Coffs Harbourin pääelinkeino on turismin lisäksi maatalous. Se tuottaa pääosan Australian banaaneista sekä mustikoita. Lisäksi elinkeinoja ovat kalastus ja teollisuus. Suurin nähtävyys on The Big Banana sekä monet kansallispuistot.

Torstaina oli meidän ainoa kokonainen päivä Coffs Harbourissa ja päätimme lähteä katsomaan keskustaa ja poiketa satamassa. Keskusta oli aika pieni ja täynnä ihmisiä ja autoja, joten ajoimme suoraan sen läpi satamaan. Jätimme auton parkkiin Jetty Parkkiin ja lähdimme kävelemään pitkää aallonmurtajaa pitkin veneiden ohi kohti Muttonbird Islandia. Ilma oli todella pilvinen ja harmaa, mutta silti lämmin. Tuuli viilensi mukavasti oloa ja kilometrin pituinen aallonmurtaja oli nopeasti kävelty päähän asti.

Meri kävi villinä!
Muttonbird Island


Muttonbird Island on aallonmurtajan päässä sijaitseva pieni, mutta aika korkea saari. Se on täysin luonnontilassa ja suojeltu alue, sillä siellä pesii suuri määrä Wedge-tailed Shearwater -lintuja (joita kutsutaan usein myös Mutton birdeiksi). Linnut talvehtivat Filippiineillä ja lentävät joka vuosi takaisin Muttonbird Islandille pesimään. Lintujen pesintätapa on hassu: ne kaivavat kuoppia ja tunneleita maahan ja pesivät maan alla. Saarella ei ole yhtään puita ja ainoa kulkureittikin kulkee keskeltä saarta aallonmurtajalta toiselle puolelle. Muuten saari on vain tiheän polvipituisen kasvillisuuden peitossa. Joka puolella oli kylttejä, joissa kiellettiin astumasta syrjään polulta ja häiritsemästä lintuja.


Kiipesimme ylös saaren jyrkkää rinnettä ja emme voineet muuta kuin ihailla maisemia. Tietysti pilvinen ja harmaa ilma vaikutti valokuviin, eikä paikka näytä niissä niin hienolta kuin aurinkoisella säällä, mutta meidät maisema kyllä veti sanattomiksi. Saaren korkeus toi ympäröivät merimaisemat vielä paremmin oikeuksiinsa. Joka puolella oli merta, vuoria, rantoja ja meren keskellä kallioita.

Tällainen lintu harhaili saarella. Se ei ole kuitenkaan Wedge-tailed Shearwater -lintu.

Saaren toisessa päässä oli pieni näköalatasanne ulkomerelle päin. Tasanteelta kalliot viettivät jyrkästi mereen ja vesi roiskusi korkealle aaltojen lyödessä kallioon. Näköalatasanne oli pystytetty erityisesti valaiden tarkkailua varten. Tämä alue kuuluu ryhävalaiden muuttoreittiin (kuten Hervey Bay vähän pohjoisemmassa) ja täällä näkee valaita pääasiassa niiden muuttoaikana kesä-lokakuussa. Jälleen kerran olimme paikalla väärään aikaan...

Kalastaja istui kivassa paikassa saaren päädyssä...

Joku pulu :)


Kun olimme kävelleet saaren toiseen päähän (n. kilometrin pituinen saari), otimme paljon kuvia, yritimme etsiä katseella valaita ja lähdimme vaeltamaan takaisin saaren alkupäähän. Sitten takaisin aallonmurtajaa pitkin venesataman ohi ja takaisin autolle. Loppupäivä menikin sitten ruokakaupassa ja teltalla ruokaa laittaen ja syöden.

Mustat pisteet vedessä ovat surffareita, jotka harjoittelivat :)

Polku keskellä Muttonbird Islandia.
Saaren päädyssä oleva näköalatasanne.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti