tiistai 15. tammikuuta 2013

Sydney


Sydney on Australian suurin kaupunki ja siellä asuu n. 4,6 miljoonaa ihmistä (vuonna 2010). Se ei ole Australian pääkaupunki, vaan ainoastaan New South Walesin osavaltion pääkaupunki. Se sijaitsee kaakkoisrannikolla Tasmaninmeren rannalla. Siellä vallitsee subtrooppinen ilmasto eli kesä on lämmin ja talvi on leuto. Sydneyn alue on ollut asutettuna jo ainakin 50 000 vuotta, mutta kaupunki perustettiin virallisesti vuonna 1788, kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Australiaan. Suurin osa Sydneyn asukkaista onkin sukujuuriltaan brittejä ja irlantilaisia sekä monet Sydneyn kaduista ovat saaneet nimensä Englannista. Myöhemmin kaupunkiin saapui siirtolaisia Italiasta, Kreikasta, Libanonista ja Aasiasta. Keskellä kaupunkia on Chinatown-alue, jossa näkee enemmän aasialaisia kuin muun maalaisia. Sydneyssä onkin paljon ulkomaalaisia asukkaita. Vuonna 2006 jo 31,7% asukkaista oli syntynyt ulkomailla.

Sydneyn kaupunki on rakennettu Port Jacksonin luonnonsataman ympärille, jota kutsutaan nykyisin tunnetummin nimellä Sydney Harbour. Sydney on Australian suurin taloudellinen keskus ja vaurasta seutua. Suurimmat työllistäjät ovat kiinteistö- ja vähittäiskauppa. Turismi on myös luotettava tulonlähde. Vuosittain kaupungissa käy n. 3 miljoonaa turistia ulkomailta ja n. 7 miljoonaa muualta Australiasta. Suuri piikki turismissa tapahtui vuonna 2000, kun Sydneyssä järjestettiin kesäolympialaiset.

Sydneyssä on paljon nähtävyyksiä, joista varmasti kuuluisimmat ovat oopperatalo sekä Harbour Bridge. Sillan tuntumassa on The Rocks -alue, joka on Sydneyn vanhakaupunki. Suurimmat puistot keskustan alueella ovat Royal Botanic Gardens sekä Hyde Park. Hyde Parkin laidalla on Australian kansallismuseo ja Royal Botanic Gardensin reunalla Sydneyn suurin taidemuseo The Art Gallery of NSW. Ja koska ollaan Australiassa, niin tietysti Sydneyssä on myös rantoja. Niitä löytyy yli 70 kappaletta, joista tunnetuimmat ovat Bondi Beach sekä Manly Beach.

Punainen nasta osoittaa meidän hotellin sijainnin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti