lauantai 12. tammikuuta 2013

Singleton ja tulipalot!

Tareessa vietetyn yön jälkeen oli aika jatkaa matkaa. Seuraavan yöpymispaikan löytäminen oli vielä vaikeampaa, sillä nyt oli viikonloppu ja vieläpä lauantai. Lopulta päädyimme ajamaan Singletoniin, pieneen kaupunkiin n. 80 kilometriä rannikolta sisämaahan. Otimme telttapaikan kahdeksi yöksi, jotta voisimme pitää pienen tauon taas teltan pystyttämisestä. Caravan park oli pieni ja aika kamala, mutta ajattelimme, että kestämme hyvin pari yötä huonossa paikassa ja otamme sitten hotellin Sydneyn keskustasta.

Singleton on Newcastlesta vähän sisämaahan.

Emme katsoneet sen kummemmin säätietoja Singletonista, vaan huomasimme vasta telttaa pystyttäessä, miten kuuma siellä oli. Järkyttävän kuuma! Silloin alkoi ilmeisesti Suomessakin asti uutisoitu lämpöaalto, joka meni koko Australian halki. Ja ne metsäpalot. Ne alkoivat myös tuolloin.

Sunnuntai oli vähän parempi päivä tuulen takia. Tuuli viilensi oloa vähän. Sekä lauantaina että sunnuntaina pakenimme kuumuutta paikalliseen ostoskeskukseen juuri päivän kuumimpaan aikaan, sillä oleskelu teltalla kävi sietämättömäksi. Lauantai oli epätodellinen: ilma ei liikkunut yhtään ja jopa varjossa tuntui kuin iho syttyisi palamaan. Oli siis aika kuuma.

Juuri viikonlopun aikana Australiassa (varsinkin New South Walesin osavaltiossa) syttyi paljon metsäpaloja. Kun lämpötila kohoaa korkealle, tulipalojen riski kasvaa jättimäisesti. Joka paikassa on kuivaa ja kuumaa. Tulipalot ovatkin hyvin yleisiä Australiassa. Hassua kyllä, luonto nauttii tulipaloista, koska silloin se uusiutuu. Australian viranomaiset ovat myös hyvin koulutettuja ja kokeneita tilanteissa, joissa palot uhkaavat asuinalueita ja ihmisiä. Niistä tiedotetaan hyvin ja asukkaat evakuoidaan ajoissa. Lähes koskaan tulipalot eivät edes tule asuinalueille, sillä ne rajataan hyvin. Vuonna 2010 oli poikkeuksellisen vakava tilanne, kun tuli pääsi asuinalueille New South Walesissa. Silloin moni ihminen kuoli. Mutta se oli siis erittäin harvinainen tilanne.

Me emme ole nähneet yhtään paloa (onneksi!) edes kauempaa. Meillä on käytössä hyvä nettisivu, missä tiedotetaan jatkuvasti meneillä olevista paloista, sekä riskipaikoista reaaliajassa. Tällä hetkellä tätä kirjoittaessani olemme Sydneyn alueella ja täysin turvassa. Pysymme täällä, kunnes palot hellittävät (nyt ne ovat jo selvästi vähentyneet) ja on taas turvallista olla tien päällä. Suomessa uutisia katsoessa/lukiessa tulee varmasti sellainen kuva, että koko Australia on tulessa, mutta vakuutan, että niin ei ole. Meillä on kaikki hyvin :) Tietysti töitä on nyt vaikeampi saada, ja monet farmit kehottivat meitä soittamaan, kun tilanne rauhoittuu. Eli töiden metsästys jatkuu vielä!

Nyt Sydneyn alueelle on luvattu viileämpää ilmaa ja sateita (ihanaa!). Kyllä tämä tästä :)



5 kommenttia:

  1. Kuumuus voi olla käsittämätöntä, eikä sitä ymmärrä ennenkin kokee... Hyvä että olette turvassa. Montakohan litraa aurinkosuojaa on jo mennyt ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kuumuus on jo liikaa! Meillä on litran pönttö aurinkorasvaa ja pari pienempää tuubia, mutta mikään ei ole vielä loppu. Varsinkin Birgitin luona sitä kului vähemmän, kun oli paljon sateisia päiviä, jotka vietimme sisällä.

      Poista
  2. simolassa -15.
    Voisitte lähettää muutaman kuormallisen
    sikäläistä ilmaa...
    kiinnostavasti kirjoitettuja juttujanne
    ja hyviä kuvianne käymme aina katsomassa
    kun haaveilemme lämmöstä - eli usein.
    Terveiset myös Pirjolta
    Ilmari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos vain olisi mahdollista, niin olisimme lähettäneet jo kaiken ylimääräisen lämmön sinne. Täällä on jo liian kuuma.
      Kävimme muuten Sydneyn isoimmassa taidemuseossa etsimässä Fred Williamsin töitä (ja tietysti ihastelemassa muitakin teoksia). Lopulta kysyimme museon työntekijältä apua, kun emme itse löytäneet, mutta hänkään ei löytänyt niitä. Hän kysyi kolleegaltaan ja kuulemma juuri se huone oli remontissa. Mikä tuuri! Heillä oli kuulemma useita Williamsin tauluja, joita he vaihtelevat jatkuvasti esille - varastoon. Kaikki eivät mahdu kerralla näytille.
      Luimme jostain, että Melbournessa on vielä enemmän Williamsin tauluja, joten kokeilemme onneamme, kun pääsemme sinne.
      Toivottavasti talvi hellittää siellä pian ja ihana kevät alkaa!

      Poista
    2. williamsilla on ollut iso retrospektiivi
      australiaa kiertämässä ainakin melbournessa
      ja adelaidessa.
      Eli voi olla työt vielä sillä reissulla.
      Samalla kateellisena katselin kuinka hienoja näyttelyitä sinne järjestetään
      mm. 8.2. alkaen adelaidessa esillä turnerit
      lontoon tatesta!
      Niin, viime yönä simolan mittarissa -22.
      Lunta puissa ja aivan tyyntä.
      Terveisin I

      Poista