lauantai 5. tammikuuta 2013

The Big Banana


Keskiviikkona pakkasimme teltan ja tavarat autoon ja lähdimme ajamaan pois Yambasta. Jatkoimme etelään ja seuraava pysähdyspaikka oli Coffs Harbour. Ennen kuin pääsimme Coffs Harbourin kaupunkiin asti, pysähdyimme pakollisessa nähtävyydessä, The Big Bananassa.


Kuten joskus aiemmin jo mainitsin, Australiassa on näitä isoja hedelmiä ympäriinsä. Kävimme reissulla pohjoiseen Bowenin Big Mangossa ja vuonna 2010 näimme Nambourin Big Pineapplen. The Big Banana olikin jo vanha tuttavuus Ericille, mutta minulle ensimmäinen kerta. Siellä oli vaikka mitä tekemistä mm. jokin pieni huvipuisto ja luistinrata (?), mutta me ostimme tylsinä vain liput näyttelyyn ja banaaniplantaasikierrokselle. Olimme onneksi ajoissa liikkeellä (n. klo 10) ja vältyimme pahimmilta ruuhkilta. Ihmismassa oli järjetön, kun olimme lähdössä pois!


Ensin oli vuorossa lyhyt elokuva banaanien historiasta ja niiden viljelystä. Näistä tietoiskuista me molemmat tykätään ja jotenkin on aina hauska oppia uutta. Tässä muutamia meidän oppimia faktoja:

  • Banaanit tulevat alunperin Intiasta.
  • Banaani ei kasva puussa, vaan se kasvi onkin ruohokasvi!
  • Yksi "banaanipuu" (eli siis banaaniruohokasvi) tekee yhden ison banaanitertun vuodessa, jonka jälkeen kasvi katkaistaan poikki ja se kasvattaa uuden kasvin viereensä AINA ylämäkeen. Se kasvi siis kiipeää aina ylöspäin rinnettä ja siksi viljelysten paikka muuttuu joka vuosi vähän eteenpäin.
Banaanikasvi hakattuna poikki. Siitä huomaa, että se ei ole puuta.


Parin esittelyvideon jälkeen pääsimme kierrokselle banaaniplantaasin keskelle ja näkemään banaanikasveja eri ikävaiheissa. Kierros päättyi kahvilaan ja lounastaukoon. Kahvilassa myytiin (banaanien lisäksi) erilaisia ruokia, joissa oli banaania (mm. hampurilaisen välissä ja suklaakuorrutettu banaani tikussa yms). Me söimme tietysti banana splitin, banaanin päällä jäätelöä ja kermavaahtoa sekä kastiketta. NAM!

Tämä tyyppi piti meille seuraa kahvilassa :)

Lounaan jälkeen ihmisiä alkoi ilmestyä joka suunnasta paikalle ja tila kävi ahtaaksi. Puikkelehdimme takaisin autolle ja lähdimme ajamaan kohti Coffs Harbourin keskustaa yöpymispaikan toivossa.



1 kommentti: