keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Tulipaloista tulviin

Lauantaina 26. tammikuuta säätiedoitus lupasi tänne kovaa vesisadetta ja myrskytuulta. Ennuste oli aika kurja, sillä koko Australia valmistautui viettämään kansallista juhlapäivää, Australia Daytä. Viimeiset kaksi viikkoa olemme olleet takaisin Gold Coastilla Ericin tädin luona. Nyt emme voineet kuin kiittää onneamme, että oli katto pään päällä ja teltta kokonaan siistissä paketissa.



Sade alkoi jo perjantaina. Uutisissa varoitettiin, että Pohjois-Queenslandissä riehui jo kovaa vauhtia syklooni (=trooppinen hirmumyrsky), joka matkasi rannikkoa pitkin etelään. Siirsimme tavaroita talon ulkopuolella suojaan ja valmistauduimme pahimpaan. Lauantai-aamu näytti vielä ihan hyvältä. Kävimme läheisessä kauppakeskuksessa, ja muutaman tunnin aikana sade yltyi rankaksi. Kun juoksimme autolle muutaman kymmenen metriä, kastuimme läpimäriksi. Päästessämme takaisin kotiin, sade lakkasi yhtä nopeasti kuin alkoikin. Ei mennyt montaa tuntia, kun taivas repesi ja tuuli yltyi myrskyksi. Istuimme sisällä lämpimässä ja ihmettelimme ikkunoista ulkona pauhaavaa myrskyä.

Lauantaina tuuli ulvoi koko illan ja jatkoi vielä pitkälle seuraavaan päivään. Pahimmillaan se puhalsi 130km/h eli huimat 36m/s. Se oli kova myrsky! Emme poistuneet sisältä kuin mennäksemme talon yläkertaan (kyllä, rappuset ovat ulkopuolella...) tai käydäksemme pihalla ihmettelemässä uima-altaan nopeasti nousevaa vedenpintaa. Televisiosta tuli jatkuvalla syötöllä uutisia koko Queenslandiä koskevasta myrskystä, joka ei ottanut heikentyäkseen, vaan jatkoi matkaansa etelään ja New South Walesiin. Nopeasti varsinkin rannikkokaupungeissa vesi tulvi joka puolelta ja vedenpinta jatkoi nousuaan nopeasti. Satoi lakkaamatta!

Sunnuntaina myrsky helpotti vähäsen, mutta edelleen satoi jatkuvasti. Televisio oli päällä koko ajan ja kuulimme varsinkin Bundabegistä (4h ajomatka Gold Coastilta pohjoiseen) erittäin huonoja uutisia: siellä tulvavedet uhkasivat tehdä uuden ennätyksen. Viimeksi pahin tulva oli vuonna 2011, jolloin veden pinta Bundabergin joessa nousi yli 8 metriä keskiarvosta. Tällä kertaa ennätyksen uskottiin menevän rikki, sillä myrsky sattui huonosti juuri vuoden korkeimman vuoroveden aikaan...

Sunnuntai-iltana tämä pieni kaveri tuli sisään hetken avonaisena olleesta ovesta :)
Ulkona oli satanut lakkaamatta niin kauan, että se halusi suojaan!
Se istui nätisti keittiön tuolin jalassa :)
Juuri, kun veimme sen varovasti takapihan kukkapenkkiin...

...sen emo halusi myös sisään :)
Ericin setä vei isomman samaan penkkiin, jotta pienelle ei tule paha mieli...

Maanantaina myrsky oli kokonaan ohi Gold Coastilla. Ainoastaan sadekuurot vaivasivat. Aurinko pilkisteli välillä paksun pilvipeitteen takaa, mutta ei uskaltanut kerralla pitkäksi aikaa esiin. Bundabergistä (ja todella monesta muusta kaupungista) kuului jälleen huonoja uutisia. Bundabergin joki tulvi ennätyspaljon nousuveden aikaan. Siellä myrskyn lopputulos oli, että vedenpinta oli pahimmillaan 9,6m keskiarvon yläpuolella, kymmenet tuhannet ihmiset menettivät kotinsa (mutainen vesi tulvi sisään) ja vielä keskiviikkoon mennessä yli 70 000 kotia Queenslandissä oli ilman sähköä.

Tiistaina veden pintaa seurattiin herkeämättä, ja pikkuhiljaa se kääntyi laskuun. Keskiviikkona Bundabergissä veden pinta oli laskenut vain kymmeniä senttejä ja se laskisi tästä eteenpäin hitaasti, mutta varmasti. Kaupunkia (ja monia muita) odottaa suuri siivousoperaatio, kun vesi laskee tarpeeksi. Operaatiota helpottaisi huomattavasti, jos taloihin tulvinut massa olisi vain vettä, mutta tietysti se on paksua mutavelliä, mikä tuhoaa kaiken mennessään.

Miten sitten meillä kävi täällä Gold Coastilla? Hyvin. Olimme onnekkaita, kun ainoa haitta oli kova tuuli ja kovempi sade. Tulva ei ylettynyt meille tänne. Onneksi. Brisbanessa tulvi ja tässä lähialueilla sähköt menivät poikki. Mutta meillä sähköt pysyivät hienosti koko myrskyn ajan. Huh! Ei voi kuin kauhulla katsoa uutisia Bundabergista ja muista paikoista, joissa kamalan tulvan seuraukset vaikeuttavat ihmisten elämää vielä pitkään.

Tässä vielä loppuun video sateesta, jonka kuvasimme maanantaina. Sade ei ole enää läheskään niin kova, kuin viikonloppuna, mutta silloin emme uskaltautuneet ulos kuvaamaan :)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti